Mgr. Miroslav Žbánek, MPA

  • ANO 2011
  • Olomoucký kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,29. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.06.2021 18:20:00

Elektrocentrála z Olomouce už pomáhá v tornádem poničené obci Hrušky

Elektrocentrála z Olomouce už pomáhá v tornádem poničené obci Hrušky

Město dál organizuje pomoc pro obce na jižní Moravě zasažené čtvrtečním tornádem. Do poničené obce Hrušky dnes z Olomouce zamířila výkonná elektrocentrála a do zpustošené oblasti míří z města i další potřebný stavební materiál.

„Jsme v kontaktu s krizovým štábem v Břeclavi, což je obec s rozšířenou působností, která dokáže potřebný materiál podle požadavků dál distribuovat. Od včerejška se totiž ukazuje, že pomoc je potřeba skutečně dobře koordinovat. Prioritní je nyní zásobování elektřinou a zajištění materiálu potřebného k provizornímu zakrytí poničených střech,“ vysvětlil primátor Mirek Žbánek.

Auto s elektrocentrálou zamířilo na Moravu hned v sobotu ráno. „Dobrovolní hasiči z Droždína s ním odjeli přímo do obce Hrušky. Je to naše vůbec nejvýkonnější elektrocentrálu, kterou máme k dispozici,“ objasnil Martin Major, olomoucký náměstek primátora, který má oblast ochrany obyvatel na starosti. „V poničené obci bude zařízení vyrábět elektřinu, která provizorně zajistí fungování tamní čističky odpadních vod,“ dodal.

Spolu s elektrocentrálou zamířil z Olomouce během soboty na jižní Moravu i další stavební materiál za téměř 100 tisíc korun. „Na základě požadavků krizového štábu se nám podařilo urychleně zajistit a do obcí díky profesionálním hasičům z Prostějova poslat střešní latě, plachty, hřebíky a další spojovací materiál na zakrytí zničených střech. Vše bude krizový štáb rozdělovat do obcí podle aktuální potřeby,“ popsal primátor Žbánek.

Kromě krizového štábu v Břeclavi organizuje Olomouc pomoc zasaženým oblastem prostřednictvím Hasičských záchranných sborů Olomouckého a Jihomoravského kraje. „S nimi náš odbor ochrany potřebnou součinnost koordinuje tak, aby se pomoc dostala na potřebná místa. Jakmile to bude potřeba, jsme připraveni vyslat do oblasti i další jednotky našich dobrovolných hasičů,“ připomněl náměstek Martin Major.

Katastrofa v podobě tornáda v obcích na jižní Moravě přináší nebývalou vlnu solidarity. Obyvatelé Česka přispěli už stovky milionů. Další peníze posílají firmy, města i kraje. Rada města Olomouce už v pátek 25. června schválila na pomoc moravským obcím částku ve výši půl milionu korun.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama