Mgr. Lenka Jaklová

  • TOP 09
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.03.2012 17:42:13

Nežijeme v autokracii

Nežijeme v autokracii

O přejmenování náměstí Svobody v Hradci Králové po exprezidentu Václavu Havlovi by měli rozhodnout zastupitelé města.

  Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE

Nemyslím, že je šťastné přejmenovávat náměstí v centru Hradce Králové na základě dohody někdejšího a současného primátora města. Jde o natolik prestižní a nadčasové pojmenování, které by mělo projít širší diskusí, a jistě by se k němu mělo vyjádřit především skutečné vedení města – tj. Zastupitelstvo města Hradce Králové. A to se dosud nestalo.

Hned první zveřejnění tohoto nápadu okamžitě po úmrtí Václava Havla a akčnost jeho prosazování vzbudily mezi zastupiteli rozpaky. Tady přece nejde o soutěž „kdo dřív a kdo dál“, ale o vyjádření úcty a respektu vůči jedinečné osobnosti.

Z diskuse zastupitelů a občanů města během následujících týdnů vzešly některé podnětné návrhy, k nimž Rada města překvapivě dosud nenašla vůli zaujmout stanovisko. Jedním z nich je například myšlenka zastupitele Adama Záruby (Změna pro Hradec), aby jméno Václava Havla nesl centrální prostor vysokoškolského kampusu Univerzity Hradec Králové. Z reakce představitelů univerzity, jíž jsem byla osobně svědkem, je zřejmé, že takové řešení by mohlo najít mezi studenty a profesory značnou podporu.

Dnešní informace v Hradeckém deníku a regionální Mladé frontě DNES (29. 3.) zprostředkované primátorem Zdeňkem Finkem však budí dojem, že vše je už dávno rozhodnuto, včetně konkrétního data přejmenování současného náměstí Svobody – a sice 31. července 2012 v rámci slavnostního zahájení Nábřeží sochařů.

Buď jde o nedorozumění anebo o strategické vytváření mediálního tlaku na veřejnost, proti němuž není a nebude snadné vystoupit s jiným názorem. Raději to risknu a otevřeně - dokud je čas - nabádám, abychom uplatnili demokratické mechanismy a uvážili nejlepší možnou volbu pro Hradec Králové - a ostatně i pro Václava Havla.

Fakt, že Ústav pro jazyk český schválil obě varianty pojmenování náměstí Václava Havla či Havlovo náměstí jako gramaticky správné (v české verzi nejde o žádné zvláštní překvapení!), je jedna věc. Vlastní rozhodnutí, která část města by měla nést toto unikátní označení, je ale věc druhá - zásadní. Vzhledem k tomu, že nežijeme v autokracii, definitivní slovo by měla mít hradecká veřejnost prostřednictvím svých volených zástupců.  

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 1 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama