Mgr. Marek Výborný

  • KDU-ČSL
  • ministr zemědělství
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.07.2021 15:42:00

Musí být jasné, co lobbování je, a co už není

Musí být jasné, co lobbování je, a co už není

Projev na 111. schůzi Poslanecké sněmovny dne 8. 7. 2021 k vládnímu návrhu zákona o lobbování.

 Vážený pane místopředsedo, vážená paní ministryně, pane ministře, milé kolegyně, vážení kolegové, já si dovolím jenom velmi stručně zde představit a odůvodnit pozměňovací návrh, který jsme už diskutovali na půdě ústavně-právního výboru. Jedná se o úpravu § 2 odst. 1 tohoto vládního návrhu zákona o lobbování, kde je samotný proces lobbování definován.

V tomto pozměňovacím návrhu, ke kterému se potom přihlásím v podrobné rozpravě, se doplňuje jedno jediné slovo a sice, že se jedná o soustavnou (s důrazem) činnost spočívající v komunikaci, uskutečňovanou za účelem ovlivnění jednání lobbovaného při - a teď tam jsou ta jednotlivá písmena, jak teď navrhoval kolega Chvojka i to další doplnění o písmena c) a d). Čili že se musí jednat o činnost soustavnou. Lobbování je dle většiny dostupných definic činností specializovanou a soustavnou, která má opakující a dlouhodobější charakter. Nelze proto jako lobbování označit každou jednorázovou nebo nahodilou činnost spočívající v komunikaci uskutečňované za účelem ovlivnění jednání lobbovaného bez nějakých dalších kvalifikačních požadavků. Je tedy zřejmé, že za lobbování nelze označit jakoukoli komunikaci směřující k ovlivňování např. zákonodárce. Tady bychom skutečně ad absurdum za lobbování považovali jakékoli setkání zákonodárce s osobou např. na náměstí nebo při různých debatách, diskusích apod., a to zjevně nebylo a není ani úmyslem zákonodárce a předkladatele při tom definování toho, co lobbování je, a co lobbování není. Čili tady ten návrh je potřeba vnímat i v tom kontextu, aby ta uváděná definice nezahrnovala jakoukoli komunikaci. V tom případě by ta definice byla velmi široká. Aby bylo jasné, že se musí jednat o soustavnou činnost, která spočívá v té komunikaci, která je uskutečňovaná s cílem ovlivnit chování lobbované osoby. Čili proto navrhujeme doplnit to jedno jediné slovo - slovo soustavná. Mimochodem chci zdůraznit, že to obsahoval i původní návrh vlády resp. Ministerstva spravedlnosti. Potom to slovo bylo vypuštěno. Čili já pouze navrhuji, abychom tam to slovo, ten termín - soustavná činnost - vrátili, aby bylo potom jasné, co lobbování je, a co lobbování ne.

Děkuji za pozornost i za podporu tohoto pozměňovacího návrhu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama