Mgr. Marek Výborný

  • KDU-ČSL
  • ministr zemědělství
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.07.2021 18:50:00

Přišel čas zbavit společnost starých dluhů a marných exekucí

Přišel čas zbavit společnost starých dluhů a marných exekucí

Dvouletý proces největších změn exekučního řízení v České republice byl uzavřen, zbývá podpis prezidenta.

Poslanecká sněmovna schválila senátem vrácený návrh novely exekučního řádu a občanského soudního řádu. Celá koalice SPOLU podpořila přijetí dané novely ve znění schváleném Senátem. Od nového roku dostanou exekuce lidštější rozměr. Novela exekučního řádu a občanského soudního řádu dnes prošla poslaneckou sněmovnou a nyní už čeká jen na podpis prezidenta. Uleví se statisícům dlužníků i věřitelů, řada z nich se vrátí z šedé ekonomiky do normálního fungování.

„Senátní verze novely je ukázkou toho, jak by měl legislativní proces vypadat a jak si ho v KDU-ČSL představujeme. Během intenzivních jednání mezi poslaneckými a senátorskými kluby byla nalezena řada řešení, která zákon zbavila nedostatků a chyb a připravila jej pro přijetí Sněmovnou,“ konstatoval Marek Výborný, poslanec za KDU-ČSL, který legislativní návrhy k této problematice z větší části připravoval a se senátory koordinoval.

Nejprve se splácí jistina, a poté příslušenství

Co se týče úprav učiněných v Senátu, do novely se vrací změna pořadí splácení jednotlivých částí dluhu – nejprve se bude splácet jistina a až poté příslušenství. Novela také umožňuje v případě, že je dlužník vlastníkem luxusního majetku, provést mobiliární exekuci a uspokojit tak věřitelovu pohledávku. Novinkou je také zjednodušení komunikace mezi exekutorským úřadem a dlužníkem, například nahlížení do spisu bude nově mezi dlužníkem a exekutorem probíhat i elektronickou formou přes centrální úložiště.

Zastavování marných exekucí

Nově bylo také upraveno zastavování marných exekucí. „Exekuční řízení bude možné zahájit bez složení povinné zálohy věřitelem, což je běžná praxe i v současnosti. První zastavení marné exekuce bude možné po šesti letech. Věřitel ale bude vyzván k zaplacení přiměřené zálohy v řádu stokorun, pokud by chtěl v řízení pokračovat. To bude možné na další tři roky, případně opakovaně znovu další tři roky. Pokud nebude věřitel uspokojen po 12 letech, řízení bude zastaveno,“ uvedl Výborný, který dodal, že novela se bude ve smyslu nepravé retroaktivity vztahovat i na již běžící exekuční řízení. Zmiňované ustanovení však nabude účinnosti až k 1. 1. 2023, tedy o rok později než zbytek zákona. To z důvodu respektování dostatečného prostoru pro věřitele, který se musí rozhodnout často u tisíců exekucí, zda bude skládat zálohu či nikoli.

Lidovecké milostivé léto uleví dlužníkům

„Jsem přesvědčen o tom, že zákon nepřináší jen kosmetické změny, ale změny naprosto zásadní. Vedle úprav ze Senátu je to například lidovecké milostivé léto, na jehož základě bude dlužníkům, jejichž věřitelem je stát, odpuštěno příslušenství dluhu, zaplatí-li do 1. 7. 2022 celou jistinu,“ připomněl Marek Výborný možnost, jak se dlužníci mohou elegantně zbavit podstatné části svých závazků.

Zastaví tornádo postiženým exekuce?

Ve veřejném prostoru nyní také probíhá živá debata týkající se rodin, které jsou v exekuci a zároveň byly postiženy nedávným tornádem na jižní Moravě. „Je zjevné, že je potřeba tyto případy řešit individuálně. Tímto bych chtěl vyzvat exekutorské úřady a Exekutorskou komoru, aby byly proaktivní a nečekaly, až se jim tito lidé sami ozvou. Mají úplně jiné starosti, často jim chybí střecha nad hlavou. Zároveň je tímto také žádám, aby hledali rozumné řešení této situace, a to kupříkladu v podobě přerušení nebo zastavení exekučního řízení. Vyzývám současně i Ministerstvo spravedlnosti k návrhu systémových řešení pro případ budoucích živelních pohrom či podobných katastrof, například využitím institutu chráněného účtu pro platby z plnění pojišťoven,“ uzavřel Výborný.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama