Mgr. Richard Brabec

  • ANO 2011
  • Jihočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,47. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.07.2021 15:09:34

Je to bolševník, různé druhy amerických raků, vytlačující české raky kamenáče

Je to bolševník, různé druhy amerických raků, vytlačující české raky kamenáče

Projev na 14. schůzi Senátu dne 21. 7. 2021 k návrhu zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s implementací předpisů Evropské unie v oblasti invazních nepůvodních druhů

Dobrý den, vážený pane předsedo, vážené senátorky, vážení senátoři...

Děkuji, pane předsedo, že jste se mě zastal. Já jsem zvyklý z Poslanecké sněmovny na větší ústrky, abychom se prosadili s projevem. Rozumím té krystalické radosti, která tam vytryskla, ale samozřejmě děkuji za prostor.

Takže ještě jednou, vážený pane předsedo, vážené paní senátorky, vážení páni senátoři, dovolte mi, abych vám stručně – nebo se o to aspoň pokusím – představil návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s implementací předpisů Evropské unie v oblasti tzv. invazních nepůvodních druhů.

Já bych si hned na začátku dovolil velmi krátce říct, že ten invazní nepůvodní druh je definován jako takový druh, u něhož bylo zjištěno, že jeho zavlečení či vysazení nebo šíření ohrožuje biologickou rozmanitost a stávající ekosystémové služby, anebo na ně má nepříznivý dopad. Tolik řekněme k té definici. Pod tím pojmem invazní nepůvodní druh dnes si můžeme představit seznam, který je vytvořen na evropské úrovni. Momentálně je tam 66 druhů a řada z těchto druhů žije v České republice a týká se tedy i nás. Jen pro zajímavost, určitě vás některé z nich napadnou rovnou, je to třeba bolševník velkolepý, pajasan žláznatý, jsou to různé druhy amerických raků, které vytlačují české raky kamenáče. Je to nutrie, takové to roztomilé zvířátko, za které ho všichni považujeme, mnozí z nich ho krmí a on se nám dnes rozmnožuje zcela neřízeně. Je to třeba mýval, jsou to různé druhy ryb. Je to třeba želva nádherná, která už se taky běžně pohybuje v české přírodě a vytlačuje původní domácí druhy.

To nařízení Evropského parlamentu je částečně přímo použitelný právní akt, ale vedle toho ve značné míře zavazuje členské státy, tedy i Českou republiku, aby přijali potřebná regulační, izolační či tzv. eradikační opatření, tedy opatření na odstranění, která zabrání dalším způsobům nezáměrného šíření těchto druhů.

Cílem projednávaného návrhu zákona je tedy vytvořit vnitrostátní právní rámec, který umožní kompetenční procedurální a sankční zajištění systému těchto opatření. V souvislosti s implementací tzv. invazního nařízení se mj. také odstraňuje trvající deficit spočívající v neprovedené adaptaci právního řádu ČR, již na nařízení Rady č. 708/2007, O používání cizích a místně se nevyskytujících druhů v aquakultuře, které zavádí sektorově úzce zaměřená omezení týkající se povolování využití této specificky vymezené kategorie nepůvodních druhů.

Vedle hlavního předmětu návrhu zákona se v návaznosti na pokračující elektronizaci veřejné správy upravuje také otázka informačních systémů v ochraně přírody a krajiny. Stěžejní částí projednávaného návrhu zákona je novela zákona o ochraně přírody a krajiny, ale potřebné úpravy se provádějí také v jiných právních předpisech, souvisejících především s gescí ministerstva zemědělství. Jedná se třeba o zákon o myslivosti, lesní zákon, zákon o rybářství. Dílčí změny se potom navrhují také v zákonu na ochranu zvířat proti týrání, vodním zákonu a dalších.

Ten návrh zákona vláda schválila v lednu loňského roku. V průběhu 1. pololetí letošního roku se jím zabývala Poslanecká sněmovna, byla diskutována celá řada pozměňovacích návrhů, z nichž některé byly přijaty. Ty, které byly přijaty, se v zásadě nedotkly samotné oblasti invazních nepůvodních druhů, ale spíše právě navazujících zákonů. Já jsem rád, že nebyly přijaty žádné pozměňovací návrhy, a také tam byly navrženy, které by nevhodně oslabovaly stávající úroveň ochrany přírody a krajiny.

Závěrem mi dovolte, vážené paní senátorky, vážení páni senátoři, abych vás požádal o podporu návrhu zákona, ve znění, v jakém byl postoupen Senátu Poslaneckou sněmovnou. Těch důvodů je několik. Zaprvé tady běží už „infreachmentové“ řízení z pohledu Evropské komise, protože příprava a diskuse toho návrhu trvala poměrně dlouho. Byla velmi intenzivní, nejen s ministerstvy, ale se skupinou takzvaných hospodářů v krajině, s myslivci, zemědělci, včelaři, celou řadou dalších skupin, které se do toho zapojovaly. A já si troufám říct, že ta navrhovaná novela představuje kompromis vyjednaný se všemi, a proto bych vás velmi rád požádal o jeho schválení v původním znění. Děkuji vám.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama