Mgr. Bc. Pavel Herman, MBA, MPA

"Žádná moc nesmí platit více než zákony." Cicero
  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,95. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.08.2021 13:27:07

Vietnam podporuje urovnání otázky východního moře mírovými prostředky (UNCLOS)

Vietnam podporuje urovnání otázky východního moře mírovými prostředky (UNCLOS)

Vzhledem k situaci námořní bezpečnosti ve světě, včetně oblasti Východního moře, která je komplikována jednostrannými akty porušujícími mezinárodní právo, ohrožujícím globální bezpečnost a hospodářství, nedávno Rada bezpečnosti OSN poprvé uspořádala

důkladnou diskusi na téma: „Posílení námořní bezpečnosti s cílem zvýšit obecné povědomí mezinárodního společenství o důležitosti zajištění námořní bezpečnosti a také hledání řešení účinně reagovat na výzvy námořní bezpečnosti.“

Na diskusním zasedání přednesl vietnamský premiér Pham Minh Chinh důležitý proslov, který jasně demonstroval politiku Vietnamu prosazovat řešení problému Východního moře mírovými prostředky, na základě mezinárodních zákonů a Úmluvy OSN o mořském právu UNCLOS-1982 k zajištění bezpečnosti, bezpečnosti a svobody plavby a přeletů ve Východním moři pro mír, stabilitu a rozvoj v regionu i ve světě. Toto je pohled podporovaný mezinárodním společenstvím obecně, včetně EU a evropských zemí.

Mezinárodní společenství je proti čínské výstavbě umělých ostrovů a militarizaci ve Východním moři, jakož i proti zastrašování a nátlaku ze strany Číny s cílem zabránit legitimním ekonomickým aktivitám jiných zemí ASEAN ve vodách spadajících pod jejich svrchovanost a jurisdikci.

Nedávné vojenské cvičení Číny v oblasti Paracelských ostrovů narušilo suverenitu Vietnamu, což je v rozporu s duchem Deklarace o chování stran ve Východním moři (DOC), což situaci komplikuje a negativně ovlivňuje mír a stabilitu v regionu a ve světě. Jednostranné činnosti ze strany Číny zjevně porušují mezinárodní právo a jsou v rozporu s úmluvou UNCLOS-1982, jejíž je signatářem. Před pěti lety rozhodl Stálý rozhodčí soud OSN (PCA) o případu Filipín proti Číně, který odmítl nároky Číny na Jihočínské moře v souladu s tvrzením o devíti čárkách.

Východní moře je důležitou mezinárodní obchodní námořní trasou. EU a evropské mocnosti se stále více zajímají o účast na zachování svobody plavby a právního státu v indo-pacifickém regionu obecně a zejména ve východním moři. EU zveřejnila indicko-pacifickou strategii. Francie a Velká Británie zahájily operaci svobody plavby (FONOP), zatímco Německo také plánuje vyslat válečné lodě do Jihočínského moře do konce tohoto roku.

Zapojení EU a evropských mocností do problematiky východního moře přispěje k multilateralizaci problému východního moře a předejití potenciálním konfliktům v regionu. Z pohledu EU a evropských zemí by měla být otázka východního moře vyřešena mírovými prostředky na základě mezinárodního práva a UNCLOS-1982.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama