Ing. Jaromíra Vítková

  • KDU-ČSL
  • Blansko
  • senátorka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,36. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.08.2021 6:34:00

Dětské skupiny doplňují mateřské školy a neměly by si konkurovat

Dětské skupiny doplňují mateřské školy a neměly by si konkurovat

Jaromíra Vítková apelovala na vznik Stálé mezirezortní skupiny pro předškolní vzdělávání.

Senát projednal návrh zákona o poskytování služby péče o dítě v dětské skupině. Projednávání novely v Poslanecké sněmovně trvalo více jak rok a složitý legislativní proces doprovázel také velký mediální zájem. V Senátu se tomuto tématu v rámci Stálé komise pro rozvoj venkova věnovala lidovecká senátorka Jaromíra Vítková, která navrhla i doprovodné usnesení Senátu.

„Děti do tří let mají vyrůstat primárně v rodině, sebelepší zařízení nenahradí péči rodičů či prarodičů. V nejranějším věku se utváří osobnost člověka, rozvíjí se inteligence. Ovšem pro sladění pracovního a rodinného života jsou dětské skupiny výbornou službou, kterou mohou rodiče využít. Dětské skupiny doplňují mateřské školy a neměly by si konkurovat," uvedla senátorka Jaromíra Vítková s tím, že problémem předškolního vzdělávání je fakt, že spadá pod gesci dvou ministerstev, a to ministerstva školství a resortu práce a sociálních věcí.

„Na půdě Senátu proběhla minulý rok diskuze v rámci kulatého stolu zaměřeného na předškolní vzdělávání a vyplynulo, že je třeba zřídit Stálou mezirezortní skupinu pro předškolní vzdělávání, kde by kromě MŠMT a MPSV byl také zástupce z Ministerstva financí a Ministerstva zdravotnictví. Školský výbor v Senátu dokonce přijal usnesení, ale Stálá mezirezortní skupina nebyla ještě svolána. Dostala jsem pověření v rámci usnesení Výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice komunikovat s MŠMT a zastupovat Výbor ve Stálé mezirezortní skupině pro předškolní vzdělávání," vysvětlila Vítková.

„Jsem zklamaná z přístupu MŠMT, které již rok blokuje ustanovení Stálé mezirezortní skupiny pro předškolní vzdělávání. Kdyby tato skupina v současné době již pravidelně zasedala, jistě by se daly nejasnosti a problematické záležitosti i právě v novele zákona o dětských skupinách projednat společně. Proto jsem navrhla v rámci Stálé komise Senátu pro rozvoj venkova, aby Senát přijal doprovodné usnesení, kde Senát žádá vládu, aby zajistila ustanovení Stálé mezirezortní skupiny pro předškolní vzdělávání za účasti MŠMT ČR, MPSV ČR a MF ČR. Jsem ráda, že toto doprovodné usnesení Senát schválil,“ doplnila senátorka Vítková.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama