MUDr. Lumír Kantor, Ph.D.

  • BPP
  • Olomouc
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,87. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.08.2021 18:32:00

Zapomnění je způsob, jak neomluvitelně tragické historické chyby opakovat

Zapomnění je způsob, jak neomluvitelně tragické historické chyby opakovat

Projev na 15. schůzi Senátu 25. srpna 2021 k zákonu o státních svátcích

 Milé dámy a vážení pánové, pokládám si za čest předložit návrh zákona o změně zákonů č. 245/2000 Sb., o státních svátcích a ostatních svátcích, o významných dnech a o dnech pracovního klidu, ve znění pozdějších předpisů. Jako čest to pokládám proto, že tento zákon předkládá 46 senátorů a senátorek. Navrhuje se jako další významný den stanovit 26. červen jako den odchodu okupačních vojsk. Název tedy je Den odchodu okupačních vojsk.

V současné době je v tom zákoně o státních svátcích 15 významných dnů z hlediska české státnosti, českých dějin a národního sebeurčení. Ten název jsme zvolili po diskusích v rovině obecné jako den odchodu okupačních vojsk. Jenom namátkou připomínám rok 1968, okupaci během 2. světové války, ale i švédskou invazi během 30. války nebo dokonce i ovládání Moravy Římany v markomanských válkách, možná před dvěma tisíci lety. Je tudíž pravidlem, že jakoukoliv okupaci provází utrpení většiny obyvatelstva, provázejí přirozeně i statečné činy. Proto chceme dedikovat tento významný den všem nadějím českého lidu na nový život po období nesvobody.

Celkem přirozeně jsme zvolili den, který se týká odchodu sovětských okupačních vojsk. Ta vojska tady byla téměř 23 let a na základě smlouvy mezi vládou Československa a vládou Sovětského svazu o podmínkách dočasného pobytu ze 16. října 1968 se na území Československa mohlo nacházet až 75 000 sovětských vojáků. V roce 1968 musela československá armáda vyklidit 33 posádek, 20 armádních skladů, čtyři letiště, tři nemocnice, a ke společnému využívání bylo určeno pět vojenských výcvikových prostorů. Sovětská armáda měla k dispozici také tři sklady jaderné munice, disponovala i chemickými zbraněmi. Střední skupina sovětských vojsk začala v uvedených lokalitách intenzivní výstavbu nových kasáren, skladů a dalších objektů, mj. také představovanými 3 000 nelegálních budovaných staveb.

V roce 1990 byla dislokována v 83 posádkách a v roce 1989 k odchodu dílčím 1 500 vojáků tady bylo přibližně 73 500 vojáků a 5 200 občanských pracovníků. A doprovázelo je téměř 40 tisíc rodinných příslušníků. K dispozici bylo téměř 20 tisíc bytů. K odchodu posledního ze sovětských vojsk pana generála Vorobjova, velitele střední skupiny sovětských vojsk, došlo až 27. června. Formálně pobyt ukončila dohoda mezi vládou ČR a Sovětského svazu o odchodu sovětských vojsk, a to už bylo podepsáno 26. února 1990, čili v tom období se okupační vojska stahovala. Tady můžeme diskutovat. A myslím si, že to bude zajímavá diskuse během dalších týdnů o tom, který den zvolit.

Já navrhuji tedy 26. červen, který je datován rozkazem prezidenta ČSFR Václava Havla č. 21, rozkaz k odchodu sovětských vojsk z území Československé federativní republiky. Vrchní velitel v rozkaze zdůraznil obnovu suverenity a vlastní odpovědnosti za nově nabitou svobodu. Takže tento den si navrhuji ustanovit jako významný den, ale je to, jak říkám, k diskuzi, protože 25. byl podepsán protokol zmocněnců vlády Československa a Sovětského svazu. A 27. odchází údajně poslední sovětský voják, pan generál Vorobjov. Ke škodám za období od 21. srpna 1968 do toho 21. června 1991 zahynulo v souvislosti s vojenskou intervencí 425 lidí. Doloženo je asi 2000 těžce zraněných za to celé období a odhad škod je obrovský, asi se zmíníme potom ve druhém čtení, ale každopádně je to asi 15 miliard korun tehdejších.

A tam nebyly zahrnuty například škody na státním soukromém majetku a na zdraví z období 1968 atd. Střízlivý odhad všech vyčíslitelných škod by tak činil za celé období minimálně 25 miliard tehdejších korun československých. Tyto nebyly nikdy nahrazeny a oba státy se vzájemně dohodou v roce 1992 zřekly. Návrh zákona podepsalo tedy, jak jsem zmínil, 46 senátorů a senátorek napříč senátním politickým spektrem. Závěrem ještě podotýkám, že je mi občas vytýkáno oživování staré minulosti, tak to z těch mailů občas vyplyne, ale například proto, že ruská strana se omluvila. To je určitě dobrá zpráva, ale zapomínat by se nemělo. Zapomnění je pak způsob, jak neomluvitelně tragické historické chyby opakovat.

Děkuji za pozornost a za vaši podporu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama