Mgr. Petra Pecková

  • STAN
  • Středočeský kraj
  • hejtmanka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,69. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.09.2021 17:27:00

Je těžké založit školu a získat důvěru rodičů

Je těžké založit školu a získat důvěru rodičů

Komentář na facebookovém profilu k zakládání malých škol v obcích

 Jsem šťastná. Protože ožila další škola. Škola, která byla léta opuštěná a léta chátrala. Budova, která hyzdila malebnou náves ve Struhařově. Na začátku bylo slovo. A necituji bibli. Ano, na začátku si všechny obce společného školského obvodu, tedy Mnichovice a s nimi Všestary, Struhařov, Hrusice a Mirošovice řekly, že se o neustále narůstající počty dětí postaráme společně.
  • Nejprve jsme společně koupili a opravili bývalou školu na náměstí v Mnichovicích, která slouží prvňáčkům.
  • Pak jsme společně postavili celé patro s dalšími 11 učebnami na velké škole v Mnichovicích.
  • Pak jsme společně postavili tělocvičnu a šatny.
  • Pak jsme společně pronajali a vybavili bývalou hospodu Na schůdkách na náměstí, kde je jídelna pro děti z malé školy na náměstí.
  • A pak jsme koupili sál Mnichovické krčmy, kde je teď dočasná jídelna, protože se staví nová školní kuchyně s jídelnou pro 1000 strávníku.

V roce 2010 bylo dětí 330.
Dnes je kapacita školy 880 a zase nestačí. Dětí dále přibývá. Před rokem a půl jsme tedy opět společně řešili, co dál. Kam s nimi? Vymysleli jsme, že v každé obci bude detašované pracoviště naší mnichovické školy. A děti na prvním stupni budou ve své obci a do Mnichovic přijdou až na druhý stupeň.

A najednou se to začalo rýsovat. Vznikala myšlenka malé školy ve Všestarech a Struhařově. Zatímco Všestary musí začít na zelené louce, Struhařov měl starou chátrající bývalou školu na náměstí. Připravili projekt, podařilo se získat dotaci státu a Středočeský kraj - oficiální stránka přispěl nemalou částkou na spolufinancování. Ale dotace neznají “detašované” pracoviště. Byť ho vnímám jako jednodušší model, s jedním řízením, bez potřeby zakládání další právní subjektivity. Výjimku se nepodařilo vyjednat.

A tak osvícení zastupitele Struhařova, které jsme pozvali k nám na jednání, slyšeli na naši myšlenku vzniku malé struhařovské školy, kterou budou navštěvovat nejen místní děti, ale i další z našeho spádového školského obvodu.

Je těžké založit školu a získat důvěru rodičů, aby své děti škole svěřili. A tak jsme vytvořili skvělý tým, který z Mnichovic přešel do Struhařova. První osobou pověřenou řízením byla ředitelka mnichovické základky Marcela Erbeková. Taková “matka” školy. Předávala myšlenky, radila, scházela se s týmem. A předala své zkušenosti skvělé Janě Dvořákové, která uspěla v řízení a stala se novou ředitelkou školy. Paní ředitelka Erbeková hrdě převzala od otce školy pana starosty Jančíka odvolání z funkce, které si chce zarámovat a pověsit na zeď ve své mnichovické ředitelně. S pocitem, že tohle všechno mělo smysl.

Snad ten pocit smyslu cítí u paní Suchanová, zaměstnankyně úřadu Středočeského kraje, která vždy všem obcím, které otevírají nové školy, a přiletí na kraj s ještě mokrým papírem od kolaudace, provede zápis do školského rejstříku promptně bez ohledu na lhůty. Děkuji jí za její přístup, díky kterému stovky dětí mohly v první školní den nastoupit do nových nebo rozšířených škol.

Ano, i já jsem dneska střihala spolu se všemi, co byli při tom, pásku s nádherným pocitem, že moje práce a tohle všechno snad má smysl. A nestydím se za ten pocit.

Krásná budova ožije po 40 letech znovu dětmi. A snad na ni budou vzpomínat cele generace. At jste všichni uvnitř společně šťastní a já děkuji všem, se kterými mám možnost spolupracovat.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama