Jakub Kulhánek, MA

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,73. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.09.2021 21:52:00

Neměli bychom opakovat chyby z roku 2015

Neměli bychom opakovat chyby z roku 2015

Ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek (ČSSD) navštívil Slovinsko. Zúčastnil se Bledského strategického fóra, kde vystoupil v rámci panelu, jehož hlavním tématem byla příprava summitu EU se státy tzv. Východního partnerství.

 Ve slovinském Brdu pri Kranju zároveň ministr Kulhánek jednal na neformálním setkání ministrů zahraničí (Gymnich) se svými evropskými protějšky zejména o aktuální situaci v Afghánistánu.

V rámci panelu Bledského strategického fóra na téma „EU’s Challenging Eastern Partnership Summit 2021: Calibrating its Agenda“ ministr Kulhánek zdůraznil, že podpora Evropské unie východním sousedům se musí zaměřit především na konkrétní projekty. „Může jít například o budování odolnosti nebo pomoc s nastartováním těchto východních ekonomik po covidu,“ řekl šéf české diplomacie.

„Měli bychom být realisté. Musíme si proto uvědomit, že v dnešní době se země Východního partnerství zásadně změnily, zejména pokud jde o jejich různé ambice. A podle toho bychom měli přizpůsobit i náš přístup k nim,“ uvedl ministr Kulhánek na Bledském strategickém fóru, kde promluvil společně s běloruskou opoziční lídryní Světlanou Cichanouskou nebo rumunským ministrem zahraničí Teodorem Melescanu.

V rámci neformálního setkání ministrů zahraničí (Gymnich) jednal šéf české diplomacie se svými evropskými protějšky. Hlavním tématem diskuse byla zejména situace v Afghánistánu. „V EU panuje shoda, že budeme muset zůstat pragmatičtí a budeme muset v určité rovině komunikovat s případnou novou afgánskou vládou i ostatními státy v regionu. To neznamená diplomaticky uznat Talibán. Ale EU bude udržovat komunikaci s Talibánem v praktické rovině zejména v oblasti humanitární pomoci nebo bezpečnosti. Panuje shoda, že do budoucna EU musí postupovat jednotně a naše kroky uzpůsobovat tomu, jak se bude Talibán opravdu chovat,“ řekl k tématu ministr Kulhánek.

Důležité teď bude především zabránit migrační krizi. „Neměli bychom opakovat chyby z roku 2015. Evropská unie by měla podporovat ty členské státy, které jsou odhodlány chránit naše vnější hranice. Současně bychom měli směřovat humanitární pomoc jak do Afghánistánu, tak i do sousedních zemí v regionu,“ dodal šéf české diplomacie.

Na návštěvu ve Slovinsku navazuje dvoudenní cesta do Estonska, kde se ministr Kulhánek setká mimo jiné s estonskou prezidentkou Kersti Kaljulaid nebo ministryní zahraničí Evou-Marií Liimets.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama