Pavel Mrštík

  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.09.2021 11:26:15

Něco málo k volbám

Něco málo k volbám

O volbách, kampaních a o tom, proč se po volbách stejně nic nezmění.

Blíží se volby. U nás se koneckonců vždycky blíží nějaké volby. Do roku 2030 nás čekají volby každý rok, s výjimkou roku 2027. Populistická hesla pomalu zaplavují veřejný i mediální prostor. Prozatím se žádné velké novinky nekonají. Koalice SPOLU vedena ODS, vsadila na tvrdý antikomunismus, který je rok od roku hloupější a méně aktuální. SPD přišla s prázdnými vlasteneckými frázemi a strašením před Islámem, migrací, LGBT a vším možným i nemožným. Piráti se spojili se STAN, aby dokázali porazit Andreje Babiše a jeho hnutí ANO. Naneštěstí, spáchali svojí nemožnou prezentací politickou sebevraždu, čehož obratně využil právě Andrej Babiš svojí antikampaní, a začali mu strmě stoupat preference. Samozřejmě ještě vzniklo několik nových hnutí a koalic, po kterých se po volbách pravděpodobně slehne zem, nebo budou následovat příkladu, jako svého času Věci veřejné.

Od lídrů kandidátek navíc neustále slýcháváme, že tyto volby jsou přelomové. Ostatně, jako byli ty předtím. I ty ještě předtím. Slýcháme to neustále. A to samé budou tvrdit i o těch dalších. Jinými slovy, po těchto volbách se nic zásadního nezmění. Politický a ekonomický systém zůstane nezměněn.

V parlamentu se budou hádat, v senátu vetovat a problémy naší země se mezitím kupí a vrcholní představitelé dnešního režimu, nejsou s to je řešit. Spokojenost s politickou situací bude nadále mizivá, stejně jako důvěra v parlament a vládní instituce, ať už tam bude sedět kdokoliv. Stále budeme členy Evropské unie a zločinecké Severoatlantické aliance. Budeme stále ekonomická kolonie nadnárodních korporací, které z naší země každoročně odvádějí kapitál za desítky miliard korun. Stále budeme mít podprůměrné mzdy a jíst předražené šunty ze západní Evropy. Temelín nebude dostavěn, ani v příštím volební období. Bytová krize bude nadále vrcholit. Ceny bytů začali astronomicky stoupat už i v regionech a na perifériích naší země. A bude hůř. A žádný z politiků, který žvaní o přelomovosti dnešních voleb, to nezvrátí. 

Jediné, v čem budou tyto volby skutečně přelomové, bude další angažmá KSČM. Strana si za poslední desetiletí prošla složitým vývojem a nyní se nachází na hraně volitelnosti. Tyto volby rozhodnout o dalším pokračování. Jestli jediná vlivná parlamentní strana, která nabízí systémovou alternativu, dostane šanci pokračovat ve svém boji za sociálně spravedlivou společnost i v 21.století.

Jsou nutné reformy. Strana se musí přizpůsobit novým trendům, změnit image a udělat výraznou personální obměnu. Tento proces již započal a v dalším volebním období bude nutno ho dokončit. Tento rok se ale rozhoduje o tom, jestli se tak bude dít z pozice mimoparlamentní strany, nebo velkého parlamentního hráče. Pokud by zvítězila druhá varianta, tak se nám to jistě podaří a ve volbách v roce 2025, už zde budeme mít zcela novou komunistickou stranu. Stranu moderní, levicovou, radikální.

V případě neúspěchu v nadcházejících volbách, existuje riziko, že se tento proces nepovede. A České republice, bez radikální protisystémové levice, nebude lépe. Myslete na to, až půjdeme v říjnu k volebním urnám. Jestli budete volit ty, kdo Vám místo řešení aktuálních problémů natočí kornout zmrzliny, nebo ty, kteří chtějí skutečně změnit poměry v naší republice ku prospěchu naprosté většiny obyvatel. 

Pavel Mrštík

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama