JUDr. Vladimíra Bondarenková, D.E.A., MBA

Zastupitelka MČ Praha 13
  • SPD
  • Praha 13
  • zastupitelka měst. části
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,31. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.09.2021 15:51:20

Vyloučení Polska a Maďarska z EU je pro eurobyrokracii řezáním větve pod sebou

Vyloučení Polska a Maďarska z EU je pro eurobyrokracii řezáním větve pod sebou

Rychlá úvaha na téma možných scénářů vývoje EU, kromě toho scénáře, že vše bude krásně a klidně pokračovat a všichni se budou mít rádi. Na takový vývoj se připravit nepotřebujeme, na ty ostatní ano.

Na základě pokračující šikany Maďarska a Polska a toho, že dokonce i bývalý polský premiér Donald Tusk varoval, že Polsko může být přestat členem Evropské unie dřív než se komukoli zdá, mám zde rychlou úvahu na téma, jestli

1) EU jen vyhodí dva státy (Maďarsko a Polsko) a ostatní zůstanou uvnitř,

2) EU se vrátí k modelu spolupráce jako bylo EHS nebo

3) celá Evropská unie se rozpadne.

Vyhození/vystoupení z EU Polska a Maďarska

Vyhození dvou států nebo jejich dobrovolné vystoupení je hodně pravděpodobné, ale ne jisté. To, že k němu elity EU směřují, se dá spíš přirovnat k řezání si větve, na které sedí. Buď jsou tak hloupí, že doufají v úsporu peněz vyplácených z evropských fondů a v lepší poslušnost těch států, co v EU zůstanou, nebo to namluvili strůjci této změny svým loutkám, ale sami ví, že hlavním cílem je rozpad EU v její dnešní podobě. Což naznačuje, že hlavní tvůrci té změny nesedí v Evropě a úspěšný konkurent je jim trnem v oku. Osobně tipuji kombinaci obou faktorů. Změřit IQ zástupcům členských států v Bruselu by mohlo přinést překvapivé výsledky, proto ho raději nelze doporučit.

Návrat k modelu EHS

Model EHS by sice krásný a úspěšný, ale západní státy EU už ho nechtějí, nechce ho Brusel - tamní věční eurobyrokaté by přišli o neslušně přeplacená místa, zůstali by tam jen ti užiteční a těch by bylo daleko méně. Ale třeba se to změní a další západní státy to budou chtít vrátit zpět. Možné to je, ne však pravděpodobné při současném územním rozsahu EU.

Statisticky je pravděpodobnější celkový rozpad EU 

Statistika vývoje civilizací je neúprosná, historici to na různých civilizacích pozorují často - ať už jsou to jednotlivé státy, které dosáhly vyjímečného vývoje, nebo celky rozložené na větším území (ať je jejich politická forma jakákoli). Jednu věc mají takové vyjímečné civilizace společnou - omezené časové trvání nejlepšího rozvoje (zlatého věku), po kterém přichází úpadek, rozpad. Někdy pozvolný, ale často rychlý. Pro znaky té fáze úpadku (které vidíme v EU v současnosti) odkazuji na svůj starší článek na toto téma (https://www.parlamentnilisty.cz/arena/nazory-a-petice/Vladimira-Bondarenkova-Konec-EU-muze-pripominat-pad-Rise-rimske-599576). Většinou se civilizace (považujme za ni pro tento příklad Evropskou unii) rozvíjí až dojde k obratu a začně se vyvíjet k horšímu. A pak upadne - zhroutí se dovnitř nebo ji vyvrátí jiná civilizace. Klidný rozpad, který nikoho nic nestojí a všichni se mají nadále dobře, to je v dějinách výjimka. A pak se začíná znova. Bývá tam i tzv. barbarské období, kdy se na dlouhé roky (i staletí) ztratí mnoho know-how té vyspělé civilizace. A okolní státy mají zatím lepší prostor k růstu a původní zaniklou civilizaci svým vývojem i vojenskou a obchodní silou předčí.

Které státy zvládnou rozpad v klidu 

V Evropě se jasně rýsují některé státy (ať už členské státy EU, státy volně k ní připojené nebo jen s EU spolupracující), které mají největší předpoklady k tomu přežít a rozíjet se. Jsou to státy V4 plus (tj. s Rakouskem, Slovinskem, možná Bulharskem, Rumunskem, třeba v budoucnu i Srbskem další dle zájmu), Jakási kombinace RVHP a habsburské monarchie. Státy v jasném úpadku, to jsou třeba Francie, Belgie, Holandsko. Německo je někde mezi, spíš se řadí k té západní skupině, ale jsou tam určité znaky vůle přežít. Švýcarsko (není v EU, dobře pochopilo proč tam nevstupovat) je jasně životaschopné. Skandinávské státy - hrají hlavně spolu, jako bonus mají vstup na trhy EU.

Nejméně bolestivý rozpad EU

Tedy EU se může poměrně rychle a bez větších hospodářsko-politických následků rozpadnou zpět na V4 (V4 plus), Benelux, skandinávské státy, spolupráci jižních států EU - např. Španělsko a Portugalsko, možná spolu s Itálií (případně i Řeckem, ale to spíš může být rychle pohlceno Tureckem nebude-li mít mocného ochránce, podobně Kypr, ten by Turecko anektovalo nejrychleji). Rumunsko, Bulharsko by se zřejmě spíš připojilo k V4 plus. Problém budou mít pobaltské státy, takže zřejmě budou nuceny ke spolurpáci s V4 plus, nebo je vezmou k sobě skandinávské státy, ale bez většího nadšení, s omezenou spoluprací.  

To by upřímně řečeno byl ten nejméně bolestivý konec EU. Vlastně jsme ho měli možnost zahlédnout už loni, kdy tyto menší regionální uskupení dobře fungovala vůči koronakrizi, naopak EU v té době jako by zamrzla a nefungovala vůbec. Ale umírající kobyla nejvíc kope, nečekejmě že to bude levný, bezpolestný a klidný rozpad.

Jak se na to má připravit Česká republika - raději hned

Řešením ze strany České republiky je skokově posílit soběstačnost, ve všech oblastech (potravinové, obranné, technické, dopravní, surovinové apod.), a kde to nejde, zajistit si ji pevnými bilaterálními smlouvami. s důvěryhodnými partnery. Jen tak budeme připraveni, ať to bude v Evropě dopadat jakkoli.  

P.S. Ještě na jednu věc chci upozornit, jestli si někdo myslí, že USA zafinancují projekt Trojmoří, tak se možná nemýlí, ale USA se také mohou přestat o Evropu zajímat kvůli interním potížím, neřkuli náznaku občanské války, a pak to bude ještě trochu jinak, Okolo Evropy číhají dravci, kteří mají peněz a vojenského vybavení dost. Tak jen aby se to vzalo v úvahu. Viz varování z rychlého pádu Náhorního Karabachu. Tedy čas není, je třeba připravovat krizové alternativní scénáře, jak politické, tak vojenské. A mezitím si opatřit dostatek financí na to vše podporou vlastního průmyslu, vlastního zemědělství a apolitickými obchodními vztahy všemi směry. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama