Sociální demokracie

Svoboda, solidarita, spravedlnost.
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.04.2012 14:56:21

Vláda musí vyřešit vážnou situaci v oblasti regionálního školství

Vláda musí vyřešit vážnou situaci v oblasti regionálního školství

ČSSD je znepokojena vážnou situací v oblasti financování regionálního školství.

Chybně připravená reforma této oblasti, koncipovaná bývalým ministrem školství Josefem Dobešem, by totiž vedla k faktické likvidaci minimálně desítek regionálních a venkovských škol napříč celou ČR.

Vážnost situace dokládá i dosud více než 50 000 podpisů nespokojených občanů, často starostů a starostek, kteří vyjadřují svůj zásadní nesouhlas s podobou reformy v petici nazvané „Celonárodní výzva za záchranu českého regionálního školství“.

Vláda P.Nečase však v této vážné situaci nadále mlčí, namísto stabilizace oblasti školství a obsazení postu funkce ministra se utápí ve vzájemných hádkách a sprostém obviňování a není schopna jakkoli garantovat, že tento nesmyslný návrh nebude uveden v život a nezlikviduje regionální školství v ČR.

„Vláda P.Nečase opakovaně dokazuje, že oblast vzdělávání a její rozvoj pro ni není priorita. ČSSD považuje situaci v regionálním školství za závažnou, připravujeme proto alternativní návrh, jak tuto oblast financovat a jsme připraveni probrat naše návrhy s novým ministrem či ministryní školství. Vyzývám zároveň k jednání o tomto problému napříč politickým spektrem tak, abychom přijali stabilní dlouhodobé řešení,“ uvedl senátor a stínový ministr školství Marcel Chládek.

„Nečasova vláda a resort školství se zříkají odpovědnosti a přenáší veškeré náklady na udržení regionálního školství na města a obce. Naše městské a obecní rozpočty tak dostávají do zcela kritické situace a doslova nás tlačí k likvidaci škol v našich městech a obcích,“ doplnil Jan Birke, starosta města Náchod a předseda Klubu starostů a primátorů ČSSD.

„V Kamýku nad Vltavou máme funkční školu od roku 1617. Jedním škrtem z pera Nečasovy vlády nyní budeme muset školu zavřít. To je pro nás zcela nepřijatelné,“ uvedl starosta Kamýku nad Vltavou a zástupce Svazu měst a obcí ČR Petr Halada.

ČSSD prosazuje pro financování regionálního školství tyto základní priority
•    užívat odlišný přístup k základnímu a střednímu školství,
•    respektovat specifika regionů a krajů,
•    zohlednit ve způsobu financování rozdílné ohodnocení kvality škol,
•    zajistit dostupnost sítě základních škol,
•    klást důraz na uplatnění absolventů oboru v praxi u středních škol.

ČSSD velmi důrazně žádá vládu P.Nečase, aby začala vést v této věci seriózní jednání a zaručila, že chybná reforma exministra Dobeše nebude v žádném případě spuštěna.

Tiskové oddělení ČSSD

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama