Jan Hamáček

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,88. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.04.2012 15:44:07

ProMoPro a imperativ politické zodpovědnosti

ProMoPro a imperativ politické zodpovědnosti

Zpráva o zadržení několika osob v kauze ProMoPro má potenciál stát se dalším smutným mementem morálního úpadku současné politiky.

V sázce není jen více než polovina z 550 milionů, které byly různými podivnými způsoby prohospodařeny během českého předsednictví, přičemž část záhadně „doputovala“ na bankovní konta v Rakousku, ale především otázka politické odpovědnosti.

Jsou to bývalí podřízení tehdejšího ministra pro evropské záležitosti a současného ministra obrany Alexandra Vondry, kdož se na vypsání podivných zakázek podíleli. Osobně si přeji, aby se ukázalo, že Alexandr Vondra nakonec neměl s těmito podivnými machinacemi nic společného. Politické odpovědnosti se přesto v jeho případě nelze vyhnout.

V západoevropské zemi se silnou demokratickou tradicí by v takovémto případě při sebemenším náznaku nesrovnalostí tohoto druhu dotyčný vysoce postavený politik přijal politickou odpovědnost a odstoupil. Politická odpovědnost Alexandra Vondry v souvislosti s kauzou ProMoPro je nezpochybnitelná.

Současná vládní koalice se nám často snaží vnucovat, že veškeré naše problémy se dají vyřešit dosažením vyrovnaného státního rozpočtu a jako odstrašující příklad vzývá současné Řecko. Bohužel ve světle bezpočtu afér, které vládou premiéra Nečase od samotného počátku zmítají, nezazní celé varování v případě řeckého scénáře, a to všudypřítomná korupce a nezodpovědné nakládání s prostředky daňových poplatníků, které napomohly Řecku zlomit vaz. Boj proti korupci v podání současné vlády může ve světle nejnemyslitelnějších afér, včetně zmiňované kauzy ProMoPro, vzbuzovat nanejvýš lehký úsměv na rtech.

Ministr Vondra by si možná měl vzpomenout na svá disidentská léta, kdy se zasazoval o změnu politického systému v naší zemi a hlavně o zaručení odpovědnosti volených politiků vůči voličům. Kauza ProMoPro, ať už její vyšetřování dopadne jakkoliv, jasně volá po odvaze tuto politickou odpovědnost přijmout.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama