Mgr. Helena Langšádlová

  • TOP 09
  • Středočeský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,28. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.04.2012 10:03:00

Podpora exportu je tvorbou pracovních míst

Podpora exportu je tvorbou pracovních míst

Komentář poslankyně Heleny Langšádlové

Stále slyšíme, že vláda jen škrtá, ale neprovádí prorůstová opatření. Hodně lidí si neuvědomuje, že vláda malé, otevřené a na export zaměřené ekonomiky má jen málo nástrojů, které mohou hospodářství efektivně pomoci.

Určitě k nim nepatří podpora spotřeby domácností na dluh, která se z větší části rozplyne v dovozu a podpoří se tak pracovní místa v zahraničí. Kromě snižování administrativy, udržování vyrovnaných veřejných rozpočtů či podpory vědy a výzkumu má smysl snad jen podpora exportu.

Co všechno dělá vláda

Co si lze představit pod pojmem „podpora exportu“? Jedná se o celou řadu činností a opatření. Exportérům se pomáhá získávat informace o zahraničních trzích, zprostředkovávají se potřebné kontakty, organizují se podnikatelské mise. Stát disponuje dvěma institucemi - Českou exportní bankou a pojišťovnou EGAP, pomocí kterých poskytuje výhodnější úvěry, pojištění vývozu do nestabilních zemí a záruky. Stručně řečeno, doplňuje nabídku soukromých bank a pojišťoven. Toto všechno vláda dělá, ačkoli je kritizována za nedostatek prorůstových opatření. Ve státním rozpočtu se počítá se zvyšováním pojistných fondů pojišťovny EGAP asi o miliardu korun. Na zvýhodněné úvěry prostřednictvím České exportní banky se použije asi 600 milionů korun. Dalších 150 milionů je připraveno na dlouhodobé exportní půjčky s pevnou úrokovou sazbou, které poskytují komerční banky. Všechna tato opatření dokážou podpořit český export v řádu desítek miliard korun ročně, což znamená desítky tisíc pracovních míst.

Stát také může vyjít vstříc v daňové oblasti, především prostřednictvím nastavení nediskriminačních podmínek. Například při projednávání daňové reformy se mi podařilo prosadit ustanovení, pomocí kterého lze vytvořit opravnou položku i na ty pohledávky z úvěrů, které byly poskytnuty na vývoz do zemí mimo Evropskou unii. Současně se stát může podílet na zmírňování rizik, kterým exportéři čelí. Je to například výše zmíněný systém půjček s pevnou úrokovou sazbou. Aby mohl být tento systém využíván již letošní rok, budu předkládat změnu příslušného zákona v zájmu urychlení legislativního procesu.

Práce pro „obyčejné lidi“

Z levé části politického spektra a od odborů se zřejmě dozvíme, že vláda nemyslí na „obyčejné lidi“ a pomáhá firmám. Přitom právě ty exportující zaměstnávají drtivou většinu oněch „obyčejných lidí“. Podpora exportu znamená tvorbu a udržení pracovních míst právě těch „obyčejných lidí“, kterým potom roste kupní síla, což se následně projeví v silnější domácí spotřebě. Nejdříve si však na domácí spotřebu musíme vydělat, nemůžeme si ji opatřovat uměle na dluh.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama