Mgr. et Mgr. Adam Vojtěch, MHA

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,7. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.09.2021 12:45:00

Nemůžeme se spoléhat na to, že se nám letos chřipka znovu vyhne

Nemůžeme se spoléhat na to, že se nám letos chřipka znovu vyhne

Sezónní chřipka patří každoročně k onemocněním postihujícím v České republice velkou část populace. Při onemocnění často vznikají komplikace, které dále zhoršují vlastní průběh nemoci, a to především u starších pacientů a malých dětí.

 Ojedinělá nejsou ani úmrtí. Ministerstvo zdravotnictví proto posiluje objednávky vakcín pro tento rok a vyzývá občany, aby se nechali očkovat. V současné době se v České republice očkuje přibližně 5-6 % populace a z toho 20 % seniorů, což je výrazně pod průměrem zemí západní Evropy, kde se očkuje přes 20 % obyvatel. Cílem Evropské unie je přesáhnout v proočkovanosti hranici 30 % a WHO stanovila cíl proočkovat 75 % seniorské populace nad 65 let věku.

„Proočkovanost proti chřipce v České republice patří vůbec k nejnižším. Přitom jde o závažné onemocnění, které by se nemělo podceňovat. Prosím všechny, očkujte se. Pro letošní rok jsme objednali 1,08 milionů dávek vakcín proti chřipce, tedy zhruba o 200 000 více než v roce loňském,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

V chřipkové sezoně 2019/2020, tedy ještě před začátkem šíření covid-19 v Česku, bylo podle Státního zdravotního ústavu zaznamenáno asi 300 závažných případů chřipkové infekce a 58 lidí jí podlehlo. V poslední chřipkové sezoně 2020/2021 už ale laboratoře nezaznamenaly žádný případ výskytu viru chřipky. K tomu přispěla podle ústavu opatření proti šíření covid-19.

„Nemůžeme se spoléhat na to, že se nám v letošním roce chřipka znovu vyhne. Předcházet tomuto onemocnění je vždy lepší, než později řešit hospitalizaci nebo vážný stav. Vakcíny proti chřipce bývají dobře snášeny, dokonce je možné absolvovat očkování proti chřipce a covidu-19 v jeden den,“ doplňuje ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv Irena Storová.

U chřipky jsou nejčastějšími uváděnými příznaky horečka, suchý kašel, únava, zimnice, schvácenost, bolest svalů a kloubů, z častých se uvádí také bolest v krku, rýma, nechutenství a bolest očí.

V České republice jsou v souvislosti s chřipkovými epidemiemi ve srovnání se státy s větší proočkovaností vyšší náklady rodin na léky, státu na nemocenskou, zdravotních pojišťoven na léčbu, a i vyšší počet úmrtí. Pro stát představuje chřipková epidemie obrovské přímé i nepřímé náklady, které dosahují několik miliard českých korun.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama