Komunistická strana Čech a Moravy

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,8. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.10.2021 4:33:00

Plzeňské memento

Plzeňské memento

Stanovisko Plzeňského Krajského výboru KSČM k blížícím se volbám do Poslanecké sněmovny a k současné politické situaci.

Dne  4. 10. 2021 se uskutečnilo zasedání Výkonného výboru Plzeňského KV KSČM v Domažlicích, které projednávalo přípravu KSČM na blížící se volby do Poslanecké sněmovny a současnou politickou situaci. Zasedání konstatovalo, že KSČM v Plzeňském kraji je na volby připravena. 

Členové VV KV KSČM v souvislosti s volbami hovořili také na téma 30. výročí založení Západočeské univerzity, kdy v těchto dnech vyvrcholily oslavy na univerzitě i ve městě v Plzni. Univerzita vznikla na základech dřívějších samostatných vysokých škol, které působily v Plzni před rokem 1989. K tomuto 30. výročí je pro veřejnost uspořádaná velká obrazová výstava z historie univerzity v centru Plzně. KSČM blahopřeje Západočeské univerzitě, pedagogům i studentům k tomuto výročí a přejeme všem hodně dalších vědeckých i studijních úspěchů.  

Univerzita má na sobě ale také „černou skvrnu“ od místních politiků. Před deseti léty totiž vrcholila v Plzni kauza „Plzeňských práv s tzv. „turbostudenty“! Jednalo se o megaskandál plzeňské ODS s neoprávněně vydanými vysokoškolskými diplomy na Fakultě právnické v Plzni. Bylo to v době kdy u vlády v zemi, v Plzeňském kraji, ale i v Plzni byla ODS, která dosadila na tuto fakultu „své kádry“.  Do Plzně jezdili kmotři ODS a jim spříznění kumpáni z celé republiky „studovat“ a získávat ve zkráceném fiktivním studiu vysokoškolské diplomy a právnické tituly! Rekordmanem byl turbostudent, který vystudoval práva za 2 měsíce a dva týdny!!!

Po vypuknutí aféry bylo na Fakultu práva dosazeno nové vedení v čele s dnešním europoslancem Jiřím Pospíšilem /tehdy vysoký funkcionář ODS, později přeběhl kvůli korupčním kauzám k TOP 09/. Případem se zabývala také BIS. Ta konstatovala, že reformní úsilí Pospíšilovo vedení se zaměřilo pouze na postihování studentů či doktorandů, zatímco i po výměně vedení fakulty pokračovalo ovlivňování probíhajících kontrol, pozměňování dat v elektronických databázích fakulty, docházelo i ke „ztrátě těchto dat“. 

V září 2011 vydala Bezpečnostní informační služba (BIS) výroční zprávu, ve které uvedla, že nedošlo k vyvození jasné a konkrétní osobní odpovědnosti z řad pedagogů v případech klientelismu a korupce plzeňské Právnické fakulty! Nikdo nebyl vinen, ani souzen! Podle BIS bylo varující především propojení vyučujících právnické fakulty s některými představiteli plzeňských politických stran, státní správy a samosprávy, policie a advokacie! Perličkou na celé kauze „Plzeňských práv“ je i to, že v roce 2012 ji definitivně „uklidil“ ze stolu bývalý ministr školství, dnešní předseda ODS prof. Petr Fiala, který byl tehdy ministrem školství v tzv. korupční Nečasově vládě! 

Od té doby se mnohé na Fakultě právnické zásadně změnilo k lepšímu. Univerzita i fakulta se dokázaly samy očistit a přesvědčit odbornou veřejnost i státní orgány výsledky své práce.

ODS jde do letošních voleb v koalici s TOP 09 a KDU-ČSL s názvem „SPOLU“. Plzeňský krajský šéf a místopředseda celostátní ODS Martin Baxa v mediích vykřikuje neuvěřitelné heslo: „SPOLU dáme Česko do pořádku“!  Co k tomu dodat? Neuvěřitelná drzost a pohrdání občany ze strany ODS tímto heslem, po všech těch rozkrádačkách od šíbrů ODS kolem gripenů, PROMOPRO, tunelu Blanka, kartami IZIP, OPEN CARD, letadly CASA, pandury, dinga aj.! ODS a Baxa by se měli veřejnosti nejdříve omluvit za všechny tyto strašlivé kauzy a měli by přestat veřejnosti lhát! Po ODS tady v Plzni zůstalo memento! Varování pro občany v tom smyslu, jak někdo, kdo sebe neustále prezentuje jako demokrat, dokáže zneužít politickou moc ve svůj prospěch, porušovat zákony,  poškodit jméno a hodnoty univerzity, tisíců nevinných studentů  i celé společnosti!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama