PhDr. Olga Richterová

  • Piráti
  • Hlavní město Praha
  • místopředsedkyně PS PČR
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,39. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.10.2021 7:33:00

V soudržné společnosti se lépe žije, a navíc se to i vyplatí

V soudržné společnosti se lépe žije, a navíc se to i vyplatí

Komentář na facebookovém profilu k sociální a rodinné politice

Každý z nás může přispět ke změně. Jde zejména o elán, vytrvalost a schopnost vysvětlit věc dalším. Už v mládí jsem se díky Skautu a potom v evangelické mládeži naučila věci posouvat a oceňovat i nutnou trochu štěstí či shody okolností. I jako 1. místopředsedkyně Pirátů se řídím tímto principem: společně, s výhledem na pět sedm let, lze dosáhnout velkých věcí.

„Mamutí“ změnou pro náš stát může být právě dobře dělaná, racionální a datově podložená sociální a rodinná politika. Jde o místa ve školkách a dětských skupinách, terénní služby i o to, že nesmíme dopustit, aby někdo dlouhodobě zůstal bez vyhlídek, zcela na vedlejší koleji. V konečném důsledku je právě možnost vést důstojný život za různých životních okolností pro demokracii klíčová.

Pro dobře fungující stát, který podporuje důstojný život, připomínám tři hlavní úkoly. Za prvé si přeji flexibilitu odpovídající moderním trendům trhu práce. Dnes je stát nastavený na systém „všecko, nebo nic“ – buď pracujete na plný úvazek, nebo máte rodičovskou. Buď pečujete, nebo jste v práci od nevidím do nevidím. Každý by si měl ale moct vybrat pro sebe vyhovující poměr mezi rodičovstvím či péčí a prací, udržet si kontakt s profesí či využívat možností odlehčovacích služeb.

Za druhé chci stát, který umí problémům předcházet. Vytahovat lidi z hlubokých potíží je nákladnější než prevence. Předvídavost státu se tedy ve výsledku vyplatí všem. Příkladem tohoto přístupu je třeba moment, kdy dobře mířená podpora dětí vyrůstajících ve znevýhodněných podmínkách znamená vyšší dosažené vzdělání a využití jejich potenciálu pro celou společnost, včetně finančních přínosů za celý život plynoucích z kvalifikovanější práce.

A za třetí si přeji stát soudržnější – je strategické začleňovat lidi s postižením, v exekucích nebo zajišťovat rehabilitace hned po úrazu, včetně rehabilitací pracovních. Právě to, že nám nenavazuje sociálně-zdravotní pomezí, limituje potenciál Česka – a dále prohlubuje nesoudržnost v naší společnosti!

Demokracie bude udržitelná a zdravá, pokud pokvete radost z poznání a vzdělání a pokud se lidem bude celkově dobře žít. Chceme být moderní prosperující společností, kde má každý šanci na důstojný život, navzdory různým startovacím čarám. Chceme druhé šance, když se v životě něco semele. Proto v koalici se Starosty nyní přinášíme plán, jak se do této budoucnosti dostaneme.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama