Mgr. Martina Berdychová

Místopředsedkyně hnutí Východočeši
  • BPP
  • Královéhradecký kraj
  • náměstkyně hejtmana
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.10.2021 12:18:00

Kraj vybavuje opravenou Pevnost Dobrošov dobovým nábytkem i zbraněmi

Kraj vybavuje opravenou Pevnost Dobrošov dobovým nábytkem i zbraněmi

Stavební práce na pevnosti jsou hotové a zkolaudované. Kraj nakupuje nábytek, audiovizuální techniku a také exponáty, kterým pevnostní sruby vybaví. Krajští radní na posledním zasedání schválili nákup dobových uniforem, zbraní a vybavení.

„V rámci exponátů a sbírkových předmětů plánujeme pořídit originály případně repliky původního armádního nábytku, oblečení vojáků a také zbraní – například kulomety, pušky nebo granáty. Jsou to ale předměty, které není jednoduché sehnat, takže se jejich přesný výčet a cena mohou v průběhu času měnit podle jednotlivých nabídek. Počítáme s 300 předměty v celkové hodnotě 2,5 milionu korun,“ uvedla náměstkyně pro kulturu Martina Berdychová.

Průzkum trhu, poptávání a zajišťování nabídek zajišťuje Muzeum Náchodska. V rámci pořizování sbírkových předmětů jsou již připraveny kupní smlouvy s různými dodavateli. Mezi kupovanými exponáty je například těžký kulomet vz. 37 s vybavením nebo osm stejnokrojů československé armády v hodnostech od vojínů po generála, uniforma vojáka německého wehrmachtu a také oděv příslušníků Sudetoněmeckého Freikorps. Exponáty budou zařazeny do sbírky Muzea Náchodska.

Stavební práce na revitalizaci pevnosti začaly v červnu roku 2019 a zahrnovaly obnovu srubů Zelený, Můstek, Jeřáb a Polsko, dále obnovu podzemních chodeb a vznik bezbariérového přístupu. Kraj také nechal osadit repliky původních střílen a interiéry prošly rekonstrukcí tak, aby vypadaly jako v době vzniku opevnění. Díky tomu bylo možné nejen revitalizovat stávající expozici, ale rozšířit ji i o novou v nadzemních i podzemních objektech pevnosti. V rámci projektu řemeslníci také rozšířili a zmodernizovali stávající návštěvnické centrum.

Za stavební práce včetně projektové dokumentace či stavební dozor a nákup nábytku a audiovizuální techniky zaplatí kraj celkem až 96,3 milionu korun s DPH. Dvě třetiny pokryje dotace z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP).

Královéhradecký kraj vlastní pevnost od roku 2015, kdy ji bezplatně převzal od Armády České republiky. Provoz pevnosti už několik desetiletí zajišťuje Muzeum Náchodska.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama