Ing. Jaromíra Vítková

  • KDU-ČSL
  • Blansko
  • senátorka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,36. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.10.2021 11:33:00

Památková legislativa v ČR – praxe a výhledy

Památková legislativa v ČR – praxe a výhledy

Památková legislativa v České republice – praxe a výhledy, tak zněl název konference, kterou uspořádala v Senátu pod Výborem pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice senátorka Jaromíra Vítková (KDU-ČSL).

 Konference se uskutečnila v pondělí 18. října 2021 za účasti zástupců Ministerstva kultury ČR, Národního památkového ústavu, Archeologického ústavu Akademie věd ČR Praha i Brno, Památkového úřadu SR, Veřejného ochránce práv, Pražského hradu a krajů a dalších.

„Myšlenka uspořádat tuto konferenci vyplynula z mé dlouholeté práce na radnici v Boskovicích, kde jsem působila 16 let a měla jsem na starost Městskou památkovou zónu a památky situované mimo zónu. Třináctkrát jsem za město zaslala přihlášku do soutěže o Cenu programu regenerace, dvakrát bylo město Boskovice mezi třemi nejlepšími. Kromě úspěchů jsem narážela také na obtíže, jako jsou nevkusné reklamy, opravy, které byly proti regulačnímu plánu apod. To mě vedlo k zájmu o novelu zákona o státní památkové péči, kterou předložila lidovecká senátorka Renata Chmelová. V listopadu 2020 jsem svolala pracovní jednání k novele a zde se ukázalo, že dílčí řešení je problematické a je třeba širší diskuse,“ sdělila senátorka Vítková.

Konferenci zahájila senátorka Vítková společně s náměstkem ministra kultury ČR Vlastislavem Ourodou. Na konferenci se probíralo téma památkové legislativy, současného stavu a platné legislativy nebo specifických otázek ochrany archeologie. Na závěr proběhla diskuze z níž vzešla možná řešení dílčích problémů památkové péče.

„Památková péče je velmi obsáhlá oblast a jsem moc ráda, že se konferenci podařilo uspořádat na půdě Senátu. Padesátka odborníků se setkala, abychom definovali některé problémy památkové péče, a hlavně zahájili širokou diskuzi, která by poukázala na problémy památkové péče a případně nastartovala přípravu novely zákona. Z příspěvků, které byly velmi přínosné, vyplynulo, že si některé oblasti zaslouží samostatnou pozornost. V tom jsme se shodli i s náměstkem ministra kultury Ourodou a společně hodláme připravit odborné konference či semináře na jednotlivé okruhy problémů,“ uzavřela lidovecká senátorka.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama