Bc. Martin Půta

  • SLK
  • Liberecký kraj
  • hejtman
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,14. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.10.2021 21:29:00

Kraj přispěje na opravu hráze Kachního rybníku ve Svojkově

Kraj přispěje na opravu hráze Kachního rybníku ve Svojkově

Hráz Kachního rybníku ve Svojkově se dočká obnovy díky penězům z krajského krizového fondu.

Celkem 200 000 korun poskytne Liberecký kraj obci Svojkov na opravu poškozené hráze Kachního rybníku. Ten poničily červencové povodně způsobené extrémními srážkami.  

„Kvůli nebezpečí protržení byl rybník postupně kontrolovaně upouštěn. Odborná firma poté provedla prohlídku poškozené hráze. Nyní je nutné ji opravit a zajistit přeložení komunikačních kabelů. Rozhodli jsme se obci ulehčit od finanční zátěže a poskytneme Svojkovu 200 000 korun z našeho krizového fondu,“ uvedl hejtman Martin Půta. 

K poškození hráze došlo z důvodu extrémních srážek 18. července letošního roku. Nyní je situace stabilní a rybník je vypuštěný. Dotace od Libereckého kraje slouží k financování nouzových opatření, která bylo potřeba provést neprodleně. Hráz totiž slouží zároveň jako komunikace.

Pro Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje a jednotky sborů dobrovolných hasičů byly červencové události velmi náročné. Zvýšený počet výjezdů začal již v úterý 13. července. V noci ze středy na čtvrtek jednotky hasičů zasahovaly zejména na Semilsku, Jablonecku a Liberecku u více než 200 událostí. Na Semilsku to bylo v souvislosti s větrem, na Jablonecku a Liberecku poté kvůli nadměrným dešťovým srážkám. Následoval náročný víkend, kdy hasiči vyjížděli do terénu více než dvěstěkrát. Ten přinesl zejména zásahy ve statutárním městě Liberec a nejbližším okolí, později v noci ze soboty na neděli se dešťové srážky přesunuly na Českolipsko a Novoborsko. Kromě rizika protržení hráze Kachního rybníka v katastru obce Svojkov byla nebezpečí vystavena také Písečná a Dobranov, odkud hasiči za pomoci techniky, traktorů od místních lidí prováděli evakuaci několika desítek osob. Náhradní ubytování pro pět lidí zajistilo město Česká Lípa.  


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama