Petr Martan

Bez politické příslušnosti
  • SPOZ
  • Čkyně
  • zastupitel obce
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,71. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.10.2021 18:19:00

Slavnost obce a české státnosti ve Čkyni

Slavnost obce a české státnosti ve Čkyni

V sobotu 23. října 2021 přišli občané na náměstí ve Čkyni ke slavnosti na počest znovu-udělení čestného občanství obce Čkyně prezidentu T. G. Masarykovi, znovu-odhalení jezdecké sochy T. G. Masaryka na Památníku padlým a 100. výročí od vzniku jednoty

 Slavnosti obce a české státnosti mají u nás stoletou tradici. Právě na toto místo a k tomuto památníku padlých přicházely generace před námi, aby demonstrovali, že jsou Češi, že mají svůj jazyk a českou identitu tvořenou historickou kontinuitou.

Takové hodnoty však nemohly být ve všech dobách plně, svobodně a veřejně vyznávány. Po čtyři století tomu tak nebylo. Až se Čechům narodil zachránce Tomáš Masaryk, který byl zosobněním národní filozofie založené na existenci tisíc let staré samostatné české státnosti, která byla přerušena od r. 1526 do r. 1918 a to spojením s Rakousko-Uherskem.

Dějiny ukazují, že T. G. Masaryk byl naší největší národní osobností posledního století. Také občané v naší obci téměř jednomyslně chtěli a vítali vznik samostatného - tehdy Československého státu a ctili jeho zakladatele. Proto v tehdejších obcích Čkyně, Dolany, Horosedly a Onšovice se sázely pamětní lípy, stavěly pomníky a konaly oslavy narozenin prezidenta Osvoboditele.

Z vůle našich občanů a tehdejších spolků legionářů, sokolů a hasičů ve Čkyni byl postaven tento památník s Masarykovou jezdeckou sochou v průčelí; Obecní zastupitelstvo r. 1937 jmenovalo T. G. Masaryka čestným občanem.

Potom přišla německá nadvláda a zbavila nás české identity a národních symbolů. Čestné občanství T.G.M. bylo potupně odňato a jezdecká socha byla úředně zničena. Proto jsme se dnes sešli, abychom prohlásili, že prezident Tomáš Garrigue Masaryk je znovu čestným občanem obce Čkyně a že jeho socha zde bude opět symbolizovat náš život ve svobodné a samostatné České republice a že tak zůstane navždy.

Aby tomu tak bylo, je potřeba občanů - vlastenců. Tedy těch, kdo se v hlubokém nitru cítí býti Čechem a příslušníkem své obce s níž ji spojují vědomá i nevědomá pouta. Takovými byli a jsou nám dnes vzorem naše rodiče a prarodiče, kteří žili v době Masaryka a v dobách následujících.

Naši předchůdci byli vystaveni útlaku četnějších národů a pro sebezáchovu Čechů vzniklo národovectví, patriotismus a vlastenectví. Tím bránili svůj mateřský jazyk, písmo a kulturu před Rakousko-Uherským poněmčováním a později před německým nacionalismem a šovinismem.

Útlak početnějších národů měl i nemalé oběti na lidských životech. Pod vládou monarchie v 1. světové válce padlo 100 vojáků ze Čkyně a přilehlých osad. Za vznik samostatného Československého státu zemřelo 6 legionářů z naší obce.

Pod vládou Německa bylo usmrceno 22 čkyňských občanů a rodáků, 14 našich občanů bylo krutě vězněno, asi 100 občanů muselo dělat otrockou práci jako totálně nasazení.

Aby nám naši národní identitu a svobodný stát již nikdo nebral - proto je potřeba připomínat oběti režimů z dob naší nesvobody. Proto je potřeba uctívat naše národní ikony a oslavovat stát a obec.

Na současném státu chceme, aby chránil národní hodnoty před soudobými globálními a evropskými tlaky k ovládání a ke zmenšování pravomocí - doposud ještě suverénní a svébytné - České republiky.

Vážení občané, chceme-li číst Masarykovo poselství pro dnešek, potom nemůžeme žít v naivním pozitivním myšlení o tom, že historie se nemůže opakovat v nějaké jiné formě.

V tomto pohledu si dovoluji odhadovat, že geniální a nesmrtelné vědomí prezidenta Masaryka nám vzkazuje toto: Nenechte si vzít národní stát a uchovejte si českou identitu uprostřed mnoha-kulturní Evropy.

Petr Martan: projev na slavnosti

Foto: Pavel Pechoušek

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama