JUDr. Michal Hašek

  • PRO
  • Jihomoravský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.10.2021 21:50:09

Nacisté pouštěli z gramofonů německé šlágry, které měly přehlušit výstřely

Nacisté pouštěli z gramofonů německé šlágry, které měly přehlušit výstřely

Komentář na facebookovém profilu k výročí poprav československých občanů v Mauthausenu v souvislosti s operací Antropoid

Na dnešek připadá velmi smutné výročí. Masová poprava československých občanů v Mauthausenu v souvislosti s operací Antropoid, tedy akcí československých parašutistů k likvidaci kata našeho národa R. Heydricha. Při návštěvě Mauthausenu před několika lety mi šel mráz po zádech. Čest jejich památce.

Největší poprava Čechů v historii tábora začala v 8.30 a skončila v 17.42 hod. Vězni šli na domnělou "lékařskou prohlídku". Každé dvě minuty byl v podzemí Bunkru zavražděn ranou do týla jeden člověk. Vše bylo maskováno, kati v bílých pláštích a popravčí nástroj-výškoměr s vyfézovanou drážkou pro kata a jeho zbraň. Jako první šly na řadu ženy. Nacisté pouštěli z gramofonů německé šlágry, které měly přehlušit výstřely, popřípadě křik odsouzených. Ti procházeli jednu místnost za druhou, až skončili nazí v místě, kde stál výškoměr. Nic netušící vězni byli vyzváni, aby vstoupili pod výškoměr. Tady je čekala smrt. Dohromady 262 obětí, z toho více než polovina žen průměrného věku 37 let. V naprosté většině nevinní lidé. Osudnou se stala jejich společná vlastnost – neschopnost odepřít pomoc bližnímu v nouzi. Totéž se opakovalo dne 26. ledna 1943. Pod záminkou, že je čeká lékařská prohlídka, bylo 16 mužů postupně přivedeno k „fotografickému přístroji“. Ve vedlejší místnosti bylo mezitím zplynováno 15 českých žen. Promyšlenost tohoto zločinu potvrzovaly „úmrtní listy“. O přesnosti a spolehlivosti německého pořádku svědčí skutečnost, že doba úmrtí obětí byla uvedena i s minutami. V případě zplynovaných žen měly všechny na úmrtních listech uvedenou shodnou dobu smrti: 16.15 hod. V souvislosti s heydrichiádou bylo v Mauthausenu zavražděno celkem 294 Čechů.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama