MVDr. Přemysl Rabas

  • Chomutov
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,97. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.10.2021 17:15:00

Odchod sovětských vojáků byl symbolickým dovršením sametové revoluce

Odchod sovětských vojáků byl symbolickým dovršením sametové revoluce

Projev na 17. schůzi Senátu 26. října 2021 k zákonu o státních svátcích

 Děkuji, paní předsedající, vážení kolegové, kolegyně.

Návrh senátního návrhu zákona senátora Lumíra Kantora a dalších senátorů, kterým se mění zákon č. 245/2000 Sb., o státních svátcích a ostatních svátcích, o významných dnech, o dnech pracovního klidu, ve znění pozdějších předpisů. Navrhovateli jsou senátor Lumír Kantor, senátorka Jitka Seitlová, senátor Pavel Fischer a v podstatě více než polovina senátorů. Takže já to nebudu číst... Ale je to unikátní případ, kdy přes polovina senátorů podepsala návrh tohoto zákona. Tisk č. 107 byl předložen Senátu 10. června 2021 a následně byl usnesením Senátu č. 301 dne 25. srpna přikázán VVVK jako garančnímu výboru a ÚPV. Lhůta pro jednání ve výborech skončila 24. října 2021. Zpravodajem pro první čtení byl určen senátor Přemysl Rabas.

Garanční výbor VVVK přijal k tisku dne 19. října 2021 usnesení č. 60, které bylo rozdáno jako senátní tisk č. 107/1. Ten jste dostali. Stejně tak ÚPV, jehož zpravodajem je Ing. Ondřej Feber, přijal k tomuto tisku dne 8. září 2021 usnesení č. 95, které bylo rozdáno jako senátní tisk č. 107/2. Oba výbory doporučily návrh senátního zákona schválit s pozměňovacími návrhy, které jsou přílohami příslušných výborových usnesení. K návrhu byl uspořádán seminář, tak jak zde zmínil už můj předřečník.

Smyslem návrhu zákona je stanovit 26. červen, resp. 25., jako významný den, konkrétně Den odchodu okupačních vojsk. Předkladatelé v důvodové zprávě vyjmenovávají četné důvody, proč má být výročí odchodu sovětských vojáků z území naší země takto připomínáno. Okupační vojska vtrhla na naše území 21. srpna 1968 a přítomnost až 75 tisíc vojáků až do června 1991... Předkladatelé připomínají, že přítomnost vojenských posádek byla spojena s řadou problémů, jako jsou působení rozsáhlých ekologických škod, a tím související dopady na zdraví obyvatel, ničení majetku, včetně toho majetku, který měl historickou hodnotu.

V souvislosti se srpnovou invazí a následným pobytem sovětských vojsk jsou doloženy stovky obětí na životech. Nakonec, tak jak zmiňoval už můj předřečník. A více než dva tisíce těžkých zranění. Odchod sovětských vojáků z území naší země byl symbolickým dovršením sametové revoluce, neboť naši zemi opustili ti, kdo měli několik desetiletí za úkol být kdykoli oporou komunistickému režimu.

Navrhovatel, senátor Lumír Kantor, v průběhu legislativního procesu sám inicioval pozměňovací návrh, aby datum tohoto významného dne byl 25. červen, nikoli původně navržený 26. červen. Ke změně vedly průběžně konzultace s odborníky, zejména historiky, a výstupy z tematicky zaměřeného semináře.

Návrh, jehož spolupředkladateli je nebývalé množství senátorů a senátorek, jak už jsem zmínil, považuji za důvodný, a to ve znění s pozměňovacími návrhy garančního výboru a ÚPV. Tolik má zpravodajská zpráva.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama