plk. Ing. Zdeněk Nytra

  • ODS
  • Ostrava-město
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.10.2021 18:14:00

Zahltit občana SMS zprávami? Přestanou ho zajímat

Zahltit občana SMS zprávami? Přestanou ho zajímat

Projev na 17. schůzi Senátu 27. října 2021 k senátnímu návrhu zákona senátorky Jitky Seitlové a dalších senátorů, kterým se mění zákon č. 239/2000 Sb., o integrovaném záchranném systému a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů.

 Děkuji, vážený pane předsedo, vážená paní místopředsedkyně a předkladatelko zároveň, dámy a pánové. Tento návrh bohužel nemá drobné chyby, jak zmínila paní zpravodajka, ale chyby naprosto zásadní. V tom zákonu se vymezují určité pojmy. A já vám přečtu, jak je definovaná mimořádná událost. Mimořádnou událostí je všechno škodlivé působení sil a jevů vyvolaných činností člověka přírodními vlivy a také havárie, které ohrožují život, zdraví, majetek nebo životní prostředí. A podotýkám, že to v tom vašem návrhu chybí, a vyžadují provedení záchranných a likvidačních prací.

Těchto mimořádných událostí je 100 000 ročně. 22 000 požárů, přibližně stejný počet dopravních nehod a tak dále. Tady se navrhuje, aby operační a informační střediska integrovaného záchranného systému, což nejsou nic jiného než krajská operační a informační střediska Hasičského záchranného sboru, měla za povinnost v případě ohrožení života, zdraví nebo majetku... To životní prostředí tam není. Mimořádnou událostí provést neprodleně varování obyvatelstva na ohroženém území, pokud zvláštní předpis nestanoví jinak. Ty zvláštní předpisy se týkají jaderných elektráren apod.

Takže k čemu by došlo? Každá dopravní nehoda na území obce – a podle toho návrhu by hasiči museli informovat, tak by chodila dejme tomu smskou občanům. Po deseti smskách, které vás nezajímají, tu jedenáctou ani nepřečtete, pokud ta dvanáctá nebude o vás. To zaprvé. A zadruhé, varování se, paní předkladatelko, prostřednictvím pana předsedajícího, týká i obce. A v § 15 jste to vůbec neřešili.

Opět přečtu: „Orgán obce zajišťuje varování a ukrytí osob před hrozícím nebezpečím,“ takže bohužel. Když jsem se na to díval odborně, a tentokrát ne jako politik, to je neopravitelné a proto navrhuji zamítnutí tohoto návrhu. Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama