Ladislav Okleštěk

  • ANO 2011
  • Olomoucký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,7. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.11.2021 7:33:00

Lidem se nabízí jedinečná šance, aby se ze svých dluhů vymanili

Lidem se nabízí jedinečná šance, aby se ze svých dluhů vymanili

Komentář na facebookovém profilu k Milostivému létu.

 Je to dobrá zpráva pro všechny, kteří mají dluhy či exekuce. Lidem se nabízí jedinečná šance, aby se ze svých dluhů vymanili. Vláda ČR totiž spustila „Milostivé léto“, které navzdory počasí za okny trvá i v těchto sychravých dnech.

Do dluhů nebo exekucí se mnoho lidí dostalo třeba i kvůli nezaplacení poplatku za odpad nebo jízdě tramvají načerno. Právě jim a mnohým dalším chce Vláda nyní pomoci. A proč tato akce s letním názvem startuje na podzim? Biblický pojem "Milostivé léto" totiž v hebrejské tradici označoval výjimečné období, kdy byly odpouštěny dluhy a propouštěni otroci.

Pokud nyní lidé v exekucích včas zaplatí původní pokutu (takzvanou jistinu) a také poplatek pro exekutora (který je ale pevně stanoven pouze na necelou tisícikorunu), stát jim odpustí další úroky, poplatky z prodlení a náklady na vymáhání. Právě kvůli nim se dluhy za pár stovek často vyšplhají po letech do řádu někdy až statisíců korun.

Vládní opatření se ale týká pouze lidí v exekucích způsobených dluhem u státních a městských institucí a firem, které radnicím nebo státu patří. Může jít například o nedoplatky za elektřinu a plyn, televizní a rozhlasové poplatky nebo za nájemné v městských bytech.

„Milostivé léto“ se netýká naopak třeba dluhů u mobilních operátorů anebo za nesplacené spotřebitelské úvěry u bank a společností. I když i v tomto ohledu existují výjimky. Do akce Milostivé léto se třeba na poslední chvíli připojila i soukromá splátková společnost Home Credit, která by jinak dlužné částky odpouštět nemusela.

Na závěr tedy stručné shrnutí: Akce pro dlužníky Milostivé léto trvá do 28. ledna 2022. Pokud zaplatíte původní dluh a náklady exekuce 908 korun, zbavíte se jednou pro vždy svého dluhu. Více informací včetně vzoru dopisu pro exekutora najdete na webových stránkách www.nedluzimstatu.cz.

Přeji vám krásné podzimní dny

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama