Karel Schwarzenberg

Zemřel 11.11.2023
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.11.2021 19:58:00

Obětovat život nevinného člověka?

Obětovat život nevinného člověka?

Komentář na facebookovém profilu ke kauze Vlasty Parkanové.

Před dvěma týdny jsem se radoval z toho, že byla konečně právoplatně osvobozena Vlasta Parkanová. Tahali ji devět let po soudech, ačkoliv bylo začátku jasné, že je nevinná.

V minulých dnech se ale ozval státní zástupce, který s jejím pronásledováním nehodlá přestat. S velmi zajímavým odůvodněním. Pravil, že je nutné Vlastu Parkanovou odsoudit, aby byl v budoucnu možný dohled nad vojenskými zakázkami. Nebudiž pochyby, že dohled nad velkými státními objednávkami je nutný. Je-li však proces nakupování někde nejasný či ohrožený, má se změnit zákon a postup zadávání státních zakázek. Pan státní zástupce se k tomu ostatně může vyjádřit a podílet se na tom.

Ale pronásledovat po léta letoucí nevinou ženu jen proto, abych měl precedens, to je nelidský způsob. Je přístup totalitních systémů, které nezajímaly osudy lidí a nadřazovali nad ně státní zájem. Samozřejmě je ve státním zájmu, abychom nakupovali vojenskou výzbroj za rozumné ceny. Ale obětovat tomu život nevinného člověka?

Státní zástupce Kořán by se měl zamyslet nad podstatou práva. Nacistický ministr spravedlnosti svého času prohlásil, že „právo je to, co je užitečné pro německý národ“. Nikoliv, pokud někdo nadřazuje státní zájem nad právo člověka na spravedlnost, důstojný život a svobodu, ať si prosím volí jiné povolání, než je státní zástupce.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama