Tomáš Murňák

  • Piráti
  • Praha 13
  • zastupitel měst. části
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,71. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.11.2021 18:09:00

Přísedící soudu má i rozhodovací pravomoc

Přísedící soudu má i rozhodovací pravomoc

Městský soud v Praze se aktuálně potýká s nedostatkem přísedících u soudních jednání. Je potřeba zvolit ještě zhruba 120 nových přísedících, aby byla jednání plně obsazena. Přísedící jsou voleni na 4 roky a zájemci musí splnit stanovené podmínky.

 Základní podmínkou pro výkon funkce přísedícího je mít státní občanství České republiky, dále být způsobilý k právním úkonům, mít zkušenosti i morální vlastnosti nebo být bezúhonný a ve věku nejméně 30 let. Kromě to se ještě vyžaduje negativní lustrační osvědčení, které se ale nevztahuje na osoby narozené po 1. prosinci 1971, dále mít trvalý pobyt nebo místo práce na území hlavního města Prahy a kandidát také nesmí současně vykonávat funkci, s níž je pozice přísedícího neslučitelná.

Kandidáty na přísedící vybírají členové Výboru pro legislativu, veřejnou správu a transparentnost Zastupitelstva hlavního města Prahy. Následně jejich nominaci schvaluje Zastupitelstvo hlavního města. Městský soud v Praze potřebuje urgentně zvolit ještě asi 120 nových přísedících, aby mohl plně a dobře pracovat.

Funkční období přísedícího trvá čtyři roky od data zvolení. Jedná se o výkon veřejné funkce, která je překážkou v práci z důvodu obecného zájmu, zaměstnavatel je proto povinen poskytnout zaměstnanci pracovní volno v nezbytně nutném rozsahu.

Přísedícím Městského soudu v Praze za výkon veřejné funkce náleží náhrada průměrné mzdy. Na tento úkon se pohlíží jako na překážku v práci a zaměstnavatel je povinen svého zaměstnance, který je přísedícím u soudu, z práce uvolnit. Dále přísedícímu náleží náklady spojené s výkonem této funkce a za každý den jednání paušální náhrada, která v současné době činí před zdaněním 150 Kč na den.

“Městský soud v Praze se potýká s nedostatkem přísedících, proto bych chtěl podpořit zapojení občanů do této důležité veřejné funkce, která může podstatně ovlivnit spravedlnost v naší zemi. Přísedící soudu se zúčastňuje trestního řízení a má jakožto člen soudního senátu v těchto věcech též rozhodovací pravomoc ve smyslu trestních předpisů,” říká Tomáš Murňák předseda Výboru pro legislativu, veřejnou správu a transparentnost ZHMP.

Podrobnější informace pro zájemce o výkon funkce přísedících u Městského soudu v Praze naleznete ZDE.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama