Mgr. Jan Grolich

  • KDU-ČSL
  • Jihomoravský kraj
  • hejtman
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.11.2021 10:23:00

Výtěžek z dražby křížů by šel na obnovu místního kostela

Výtěžek z dražby křížů by šel na obnovu místního kostela

Hejtman Grolich předal starostům obcí po tornádu papežem požehnané kříže

Kříže, které požehnal papež František, předal jihomoravský hejtman Jan Grolich starostům obcí zasažených tornádem. Symbolické památky na červnový živel jsou vyrobené z trámů poničeného kostela v Moravské Nové Vsi.

Požehnání jim papež František udělil při generální audienci ve Vatikánu, které se hejtman společně s radním Vladimírem Šmerdou zúčastnil minulou středu (27. října 2021). Jeden z křížů dostal Svatý otec darem, zbývajících šest se vrátilo na jižní Moravu. Před obecním úřadem v Lužicích si je dnes převzal tamní starosta i zástupci Mikulčic, Moravské Nové Vsi, hodonínského Pánova a Hrušek.

Poslední z křížů zatím zůstává u hejtmana. „Přemýšlím nad jeho dražbou. S farářem z Moravské Nové Vsi jsem domluven, že nechá vyrobit další kříže z těchto trámů, které necháme vydražit společně  s křížem požehnaným od papeže. Výtěžek by pak šel na obnovu místního kostela,“ prohlásil hejtman Jan Grolich. Jeden z nich už mají v kostele, odkud pochází, vyvěšený.

Starostové ostatních obcí budou pro posvěcené kříže hledat umístění. „V neděli ho přineseme ukázat farníkům na mši. Určitě jim udělá radost,“ poděkoval starosta Lužic Tomáš Klásek.

Tornádo o rychlosti až 300 kilometrů za hodinu a bouře s kroupami zasáhly Břeclavsko a Hodonínsko poslední červnový čtvrtek. Živel poškodil 1200 domů, zhruba 200 z nich muselo jít k zemi. O život přišlo šest lidí. Odhadované náklady na obnovu majetku sahají k sedmi miliardám korun.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama