ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,7. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.11.2021 9:15:00

Odsuzujeme aktivity antivaxerů, kteří se snaží paralyzovat hygienické stanice

Odsuzujeme aktivity antivaxerů, kteří se snaží paralyzovat hygienické stanice

V pátek se setkala pracovní skupina pražského magistrátu, která řešila situaci s onemocněním covid-19 na území hlavního města, aktuální stav očkování a také iniciativu Zlatý špendlík.

 Iniciativu Zlatý špendlík odsoudila za ztěžování práce hygieniků kvůli zahlcení e-mailových schránek dotazy. V souvislosti s tím osloví skupina i Ústřední krizový štáb k doporučení dalšího postupu.

Pracovní skupina pražského magistrátu v pátek projednala aktuální situaci s pandemií koronaviru. Z důvodu zvýšeného počtu nakažených na celém území republiky a s tím spojených hospitalizací jsou i nadále v pohotovosti veškeré složky Integrovaného záchranného systému včetně armády a jsou připravené pomoci při zvládnutí zhoršující se situace.

„Napínáme všechny síly k tomu, abychom zabránili kolapsu zdravotnického systému. Proto rázně odsuzujeme aktivity všech antivaxerů, kteří se snaží paralyzovat fungování hygienických stanic. Tyto aktivity obvykle pramení z konzumace dezinformací a lží na internetu. Všichni se těšíme, až bude covid za námi a vrátíme se k normálnímu stylu života. To však nenastane dřív, než dostaneme covid pod kontrolu. A to se bez dobře fungujících hygienických stanic nestane,“ říká náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast bezpečnosti Petr Hlubuček.

Část jednání se týkala také iniciativy Zlatý špendlík, která v posledních dnech zahltila krajské hygienické stanice obecnými dotazy, což komplikuje hygienikům práci při trasování osob, které byly v kontaktu s nakaženými. Jednání této iniciativy pracovní skupina odsoudila a hlavní město se obrátí na Ústřední krizový štáb, aby doporučil jednotlivým hygienám postup pro vyřizování dotazů, konkrétně, zda se mají hygienici přednostně věnovat epidemickým krokům, které jim ukládá zákon, nebo se věnovat vyřizování žádostí podle zákona 106 o svobodném přístupu k informacím, což jim taktéž ukládá zákon.

„Pevně věřím, že Ústřední krizový štáb najde právní anebo praktickou cestu, jak zprostit hygienické stanice povinnosti odpovídat na dotazy jdoucí mimo smysl zákona o svobodném přístupu k informacím. V situaci, kdy jsme doslova životně závislí na činnosti hygienických stanic, nemůžeme dopustit jejich zablokování nesmyslnou prací,“ dodává radní hl. m. Prahy pro oblast zdravotnictví Milena Johnová.

Skupina, jejíž složení kopíruje bezpečnostní radu či krizový štáb, také řešila zvyšující se zájem o očkování na území metropole, nicméně stávající kapacity jednotlivých center jsou i nadále dostačující. Zároveň se také velkým způsobem zvýšil zájem o informace k očkování, včetně návštěvnosti magistrátních stránek ockovani.praha.eu. Návštěvnost vzrostla o přibližně 235 procent za posledních 30 dní proti předchozímu období. V Praze bude také i nadále fungovat 12 mobilních očkovacích týmů, o jejichž služby je stále velký zájem, například ve čtvrtek mobilní očkovací tým očkoval zaměstnance Národního divadla, které vytvořilo prostor i pro veřejnost, naočkovat se zde přitom nechalo 60 osob.

Hlavní město také pokračuje v medializaci očkování a má připravenou podzimní a zimní kampaň na podporu očkování, která bude odlehčená a bude si hrát se slovy podobně jako letní kampaň v ulicích metropole.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama