JUDr., Bc. Richard Pokorný, Ph.D.

Raději čestného nepřítele než nečestného přítele.
  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,79. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.11.2021 17:08:41

Odpověď na komentář

Odpověď na komentář

Pod mým předchozím příspěvkem je publikován komentář čtenáře s přezdívkou „Gant“. Dovolím si na něj reagovat, a protože moje odpověď bude obsáhlejší než je kapacita pro psaní komentářů, vkládám ji sem jako příspěvek

1) Právě třeba skutečnost, že soudy měly jiný právní názor na některé právní akty MZ je důkazem, že státoprávní systém i ústavní orgány fungují. A kdyby si většina voličů myslela, že stávající řád je nelegitimní, jistě by do PS před měsícem zvolila strany, které to tvrdily (Volný blok apod). Většina voličů tedy asi takový názor nesdílí.

2) Žádný soud nikdy neřekl, že je protizákonné vydávat protiepidemická omezení za účelem ochrany zdraví a života lidí. Ani by nemohl, neboť by tím popřel právo na zdraví a život chráněné u nás na ústavní úrovni. Důvody zrušení aktů MZ byly vždy formální (otázky kompetenční, rozsah odůvodnění atd) a nikdy je žádný soud nerozporoval z věcného hlediska. A to nejen u nás, ale ani v žádné civilizované zemi. Skutečnost, že MZ dle názoru soudů neumělo formálně bezchybně zpracovat některá opatření přijímaná s cílem ochrany zdraví a životů lidí přece neznamená, že tím se stává vadný (či dokonce protidemokratický) tento cíl.

3) Právo na život taktéž náleží mezi ústavně zaručená základní práva, dokonce spolu s právem nebýt mučen a právem na lidskou důstojnost náleží k jejich nejrigidnější kategorii. Právo na život je zároveň nutnou podmínkou pro naplňování všech ostatních práv. Kde není život, není právo shromažďovací, svoboda pohybu ani právo podnikat. A správně zmiňujete rovnost v právech - tj. každý má též absolutní nedotknutelné právo na život, což je povinen garantovat stát. Pokud tedy v zemi probíhá epidemie infekční choroby, je ústavní povinností státu přijmout veškerá potřebná opatření k ochraně práva na život svých obyvatel, což nelze činit jinak než opatřeními proti šíření epidemie.

4) Boj za správnou věc podle Vás spočívá v bránění hygienikům v jejich snaze omezit šíření viru v restauracích? A jak byste tedy nahradil kontroly v restauracích, aby tím zároveň nebyl snížen standard boje proti šíření epidemie, jenž se koná s cílem chránit zdraví a životy lidí a fungující nemocnice?

5) Myslíte, že je lepší úplný lockdown, anebo vymezení epidemických podmínek, za nichž služby mohou fungovat? Myslíte, že ostatní státy se také chovají protiprávně, když používají protiepidemická opatření?

6) Domníváte se, že bezohlednost je dobrý základ pro kolektivní soužití lidí ve společnosti?

7) Chtěl byste dostat třeba zánět slepého střeva v situaci, kdy by zkolabovala i akutní nemocniční péče?

PS: Vůbec přece nejde o nějaké ministerstvo či hygienické stanice. Jde o ochranu zdraví a životů lidí, což jsou bezesporu nejvýznamnější hodnoty lidské existence. Proto to je a vždy bude moje priorita . Věřím, že Vaše taky.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama