PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • Piráti
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,81. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.11.2021 10:01:00

Budeme dál plnit roli hlídacího psa demokracie

Budeme dál plnit roli hlídacího psa demokracie

Členové a členky Pirátské strany odsouhlasili vstup do vlády

Členové a členky Pirátské strany v celostranickém hlasování odsouhlasili znění koaliční smlouvy, a tedy faktický vstup Pirátů do vlády. Podporu návrhu vyjádřilo 82,1 procent hlasujících (888 pro z 1082 hlasů). Hlasování zaznamenalo rekordní účast, zapojilo se 90,7 procenta Pirátů a Pirátek. Tedy 1082 ze 1193.

„Děkuji všem Pirátům a Pirátkám, kteří se zapojili do demokratického hlasování o tom, jakou formou se bude naše strana podílet na formování budoucnosti této země. Společné rozhodnutí o vstupu do vlády vnímám jako velký závazek odvádět co nejlepší práci. A je to také závazek pro členy Pirátské strany směrem k voličům, kteří nám dali důvěru ve volbách. Hájit budeme samozřejmě nejen jejich zájmy, ale zájmy všech občanů této země,“ uvedl předseda Pirátů Ivan Bartoš s tím, že koalice Pirátů a Starostů získala důvěru 840 tisíc voličů.

„Tito lidé očekávají, že se budeme v maximální možné míře snažit prosazovat program, který jsme jim nabídli. Díky podpoře voličů a naší členské základny tak můžeme a budeme aktivně činit. Všechny nás čeká tvrdá práce, čelíme hned několika krizím, kromě covidové i té energetické a ekonomické. Ke všemu jsme ale odhodláni se postavit čelem a hledat nejlepší řešení pro tuto zemi. Kromě toho máme jasný plán pro námi svěřená ministerstva a budeme dál plnit roli hlídacího psa demokracie, tedy dohlížet na dodržování domluvených mantinelů programu. Držíme kurz i ve vládě,“ dodal Bartoš.

Zájmy občanů budou Piráti hájit na třech vládních pozicích: ve vedení Ministerstva pro místní rozvoj (MMR) společně s oblastí digitalizace, ve vedení Legislativní rady vlády a v neposlední řadě v čele resortu zahraničí.

Ivan Bartoš upřesnil hlavní priority na MMR: „Budeme se zasazovat o řešení krize bydlení, transparentní systém rozdělování veřejných zakázek či dotací i smysluplné a účelné využívání evropských fondů. Klíčová je pro nás také podpora opomíjených regionů spolu se zvýšením kvality života tamních občanů. Zásadní je rovněž digitalizace státní správy, která usnadní lidem i úředníkům život a ušetří miliardy.“

V čele Legislativní rady vlády pak budou podle něj Piráti chránit práva občanů a zajišťovat kvalitu zákonů. „Naším cílem je, aby neprocházely legislativní zmetky či tunely, zákony dávaly smysl, byly vyčíslené jejich dopady a omezila se byrokracie. Už se nesmí opakovat situace jako za minulé vlády, kdy byla opatření proti covidu tak špatně napsaná, že je smetávaly soudy a lidé netušili, co vlastně platí,“ popsal předseda Pirátů.

„Na Ministerstvu zahraničí chceme zajistit návrat k hodnotově orientované zahraniční politice a hledat zahraničně-politický konsenzus na domácí politické scéně. Důležitá je pro nás i ekonomická diplomacie se zaměřením na vědu, výzkum a inovace i profesionalizace diplomatické služby. Budeme pracovat na naplnění programového prohlášení vlády, například na přijetí Magnického zákona pro lepší vymahatelnost ochrany lidských práv,“ uzavřel Bartoš.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama