Prof. JUDr. Helena Válková, CSc.

  • ANO 2011
  • Středočeský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.11.2021 18:45:00

Radek Vondráček vždy dbal na to, že je hlavně předsedou sněmovny

Radek Vondráček vždy dbal na to, že je hlavně předsedou sněmovny

Projev na 2. schůzi Poslanecké sněmovny 23. listopadu 2021 ke kandidatuře poslance Radka Vondráčka na funkci místopředsedy sněmovny

 Slibuji, že nebudu zdržovat nad míru, ale přece jenom, ač bych nechtěla sklouznout k nějakému laudatiu na Radka Vondráčka, si neodpustím upozornit před tou volbou, která je tajná a nevím, jestli někoho ovlivním, když vidím naše počty ve sněmovně, ale ti, kteří tady zůstali, tak se budu snažit, aby si připomněli řadu situací, kdy on, když vedl Sněmovnu v minulém volebním období, a byly to někdy situace velmi bouřlivé a dramatické, a nejednalo se jenom o pandemickou situaci, ale i o politické vášnivé debaty, tak vždycky zůstal nestranný, nezávislý, musím říct, že někdy až se některým z nás zdálo, že by přece jenom trošku si měl vzpomenout, že je členem hnutí ANO, ale on vždycky striktně dbal na to, že je hlavně předsedou Poslanecké sněmovny, a nesklouzl do té politické roviny. A to ho v mých očích přinejmenším, Radka Vondráčka, katapultuje opravdu na místo, které bychom měli zvážit, zda mu jej tajnou volbou nepřisoudit i v 9. volebním období, čili pozici místopředsedy Poslanecké sněmovny. Ne předsedy, tady respektujeme výsledky voleb, nicméně místopředsedy.

Samozřejmě všichni z nás víme, že další v úvahu přicházející - v úvahu přicházející, tajné volby jsou tajné volby a nikdy nevíme, jak dopadnou - funkce je předseda ústavně-právního výboru. Velmi prestižní mezi právníky, jak ráda bych byla předsedkyní ústavně-právního výboru, ale los na mě tentokráte nepadl a jsem předsedkyní mandátového a imunitního, jak víte, čili velmi prestižní funkce nebo pozice mezi právníky, a určitě bych mu ji z plného srdce přála, nicméně si myslím, že on je tou kontinuitou a i představitelem těch dobrých mravů. A já si myslím, že jeden taneček, jak jsem dneska říkala na poslaneckém klubu, a poslanci a poslankyně se mně smáli, byť nebyl zrovna tím nejlepším důkazem o tom, že respektuji důstojnost Poslanecké sněmovny, ale jeden jediný taneček a jeden přešlap možná v tom, že nebyl v roušce tam, kde měl být a měl být vzorem pro ostatní spoluobčany, je opravdu otázkou, jestli tato pochybení jsou dostatečná při tom hodnocení, zda bychom přece jenom neměli zvážit, jestli v zájmu kontinuity, nestrannosti, nezávislosti, slušných způsobů a dobré reprezentace nehodíme tu kartičku, kterou budeme za chvilku vyplňovat, čili tím, že zakroužkujeme příslušné jméno, tak jestli toto učiníme či nikoliv, abych se do toho nezapletla.

V každém případě můj hlas dostane, jinak bych tady ani nevystoupila, a myslím si, že by nás dobře jako Poslaneckou sněmovnu reprezentoval. Věřím tomu, že i hnutí ANO by reprezentoval v tomto ohledu dobře, ale nás všechny jako Poslaneckou sněmovnu nepochybně.

Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama