Mgr. Petra Pecková

  • STAN
  • Středočeský kraj
  • hejtmanka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,7. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.11.2021 14:03:00

Nechceme využít institutu nařízení pracovní povinnosti nuceně

Nechceme využít institutu nařízení pracovní povinnosti nuceně

Otevřený dopis hejtmanky: Výzva zdravotníkům

 Vážení zástupci poskytovatelů zdravotních služeb, vážení zdravotníci,

moc bych Vám chtěla poděkovat za opakované enormní nasazení a úsilí v této nelehké době, kdy čelíme již páté vlně epidemie koronaviru. Situace se oproti předchozím měsícům liší díky tomu, že máme k dispozici očkování a jsem vděčná, že i díky Vašemu přístupu se Středočeský kraj dostal na úroveň 75procentní proočkovanosti populace starší 16 let.

Věřím, že právě i díky tomu se středočeským nemocnicím aktuální stav prozatím daří za pomoci Armády ČR nadále zvládat, byť i zde se situace postupně zhoršuje a musí se omezovat plánovaná péče. Vývoj tak vzhledem k nadále vysokým přírůstkům nakažených nelze s jistotou předvídat a situace se může měnit každým okamžikem. Středočeský kraj si proto nesmírně váží všech, kteří nezištně nabízejí svou pomoc.

Vládou nám nyní bylo umožněno nařizovat pracovní povinnost lékařům a zdravotnickým pracovníkům, kteří vykonávají nelékařské zdravotnické povolání a kteří jsou poskytovatelem zdravotních služeb ve formě
I. ambulantní péče,
II. jednodenní péče, nebo
III. lůžkové péče, v jejichž zdravotnickém zařízení nejsou hospitalizováni pacienti s onemocněním COVID-19,

nebo jsou zaměstnanci takového poskytovatele. Tato povinnost se nevztahuje na poskytovatele v oboru všeobecné praktické lékařství, praktické lékařství pro děti a dorost a gynekologie a porodnictví a jejich zaměstnance a zdravotnické pracovníky ve speciálních lůžkových zdravotnických zařízeních hospicového typu.

Stejně jako na jaře i nyní nechceme využít institutu nařízení pracovní povinnosti nuceně. Plně si uvědomujeme, že je nutné zachovat funkčnost ambulantního sektoru, avšak i nyní se zdravotnická zařízení dostávají do stavu, kdy pomoc v péči o covidové pacienty více než ocení.

Opakuji proto výzvu, kterou jsem Vám adresovala již v březnu. Považuji vždy za nejlepší možné řešení dohodu, domluvu a dobrovolnost, dovoluji si Vás tímto požádat o pomoc zdravotnickým zařízením, pokud je to ve Vašich silách. Na základě vzájemné domluvy bude až posléze vydán pracovní příkaz tak, abychom měli možnost Vaši práci v souladu s vydaným opatřením uhradit.

Můžete se hlásit prostřednictvím Krajského úřadu, který by Vám sdělil nejbližší zdravotnické zařízení vyžadující pomoc, popřípadě by Vás zanesl do databáze:
Mgr. Martina Benčíková – bencikova@kr-s.cz, 257 280 714
Mgr. Simona Dobisová – dobisova@kr-s.cz, 257 280 951

Velmi Vám děkuji za spolupráci a z celého srdce věřím, že se najdou ti, kteří jsou ochotni pomoci.

Zároveň bych ještě jednou ráda zopakovala, jak nesmírně si vážím toho, jak dlouho a obětavě zvládáte situaci, ve které se naše společnost nachází už tolik měsíců.

S úctou

Petra Pecková
hejtmanka Středočeského kraje

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama