Mgr. Helena Langšádlová

  • TOP 09
  • ministryně pro vědu a výzkum a inovace
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.11.2021 8:39:00

Novou vládu tak potřebujeme jako sůl

Novou vládu tak potřebujeme jako sůl

Komentář na facebookovém profilu k prioritám strany v nadcházejícím volebním období.

Dnes začíná dvoutýdenní období schůzek mezi panem prezidentem a kandidáty na ministry. Prezident Zeman hrozí vetem jednoho kandidáta, na což ani nemá dle Ústavy právo. To protáhne jmenování nové vlády a konec té dosluhující, která nezvládá boj s pandemií, ani nedokáže vymáhat dodržování vlastních nařízeních. Novou vládu tak potřebujeme jako sůl.

Před novou vládu je navíc řada výzev. Musí být úspěšnější v boji proti pandemii, udržet na uzdě veřejné finance či boj s klimatickou krizí a přechod na udržitelné hospodářství, což úzce souvisí s mým pravděpodobným vládním působením pro vědu, výzkum a inovace.

Již několik týdnů se proto setkávám se zástupci vědecké komunity a mluvíme spolu o tom, co by vědě a výzkumu v České republice pomohlo. Je třeba český systém vědy odbyrokratizovat, podpořit work-life balance, motivovat soukromé firmy k ještě větší podpoře vědy a výzkumu a spousta dalšího.

Ve světě existuje několik zemí, kde bychom mohli hledat inspiraci. Hovořím například o Taiwanu nebo Izraeli, kteří jsou v oblasti vědy, výzkumu a inovací velmi progresivní. Ráda bych využila svých kontaktů s diplomaty z těchto zemích pro rozvoj ČR.

Podrobně jsem se o svých prioritách rozhovořila pro Radiožurnál, který si můžete poslechnout ZDE.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama