Mgr. Zdeněk Zajíček

  • ODS
  • Hlavní město Praha
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,28. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.12.2021 21:01:36

Plánované zdražení nelze svalovat na zákon, který je v platnosti rok

Plánované zdražení nelze svalovat na zákon, který je v platnosti rok

Pražská ODS nepodpoří zdražení vyvážení popelnic.

Za pouhou výmluvu a snahu zamaskovat špatné hospodaření města a díru v rozpočtu, pražští občanští demokraté označují vysvětlení primátorova náměstka Hlubučka, proč chce Pražanům od 1. ledna výrazně zdražit svoz odpadu. Hlavně lidé žijící na sídlištích si od příštího roku mají podle jeho představ připlatit za odpad skoro až o 90 % více než letos. Údajně proto, že to tak nařizuje zákon. To však není pravda. Pražská ODS připomíná, že zákon o odpadech nenařizuje hlavnímu městu ani kterémukoli jinému, aby zdražilo.

„Plánované zdražení nelze svalovat na zákon, který je v platnosti rok a kterým se musí řídit všechna města. Řada z nich svým obyvatelům poplatek za svoz a likvidaci odpadu nezvýšila, protože buď jejich firmy s penězi lépe hospodaří nebo jim za situace, kdy se výrazně zvedají ceny u ostatních služeb, jednoduše připadalo sociálně necitlivé zdražovat i svoz odpadu. Totéž si myslí občanští demokraté v Praze, proto plán náměstka Hlubučka inkasovat od lidí výrazně víc peněz za vyvážení popelnic na jednání zastupitelstva určitě nepodpoříme,“ předeslal předseda zastupitelů ODS Zdeněk Zajíček.

Zvyšovat poplatky za vyvážení popelnic nechce řada měst, například Brno, Žďár nad Sázavou, Olomouc nebo třeba Přerov. Zato v Praze si podle nového sazebníku bude muset senior připlatit až 421 korun, čtyřčlenná rodina žijící v domácnosti na sídlišti bude nově platit 3 612 korun ročně, to je skoro o 1 700 korun více než letos. Meziročně tak dojde ke zdražení vyvážení popelnic o 86 %. Snížit cenu bude možné jen tehdy, pokud budou domácnosti více používat „hnědé popelnice“ na bioodpad. Jejich počet a nízká frekvence jejich svážení ale zdaleka nepokryje reálné množství vyhozeného odpadu z domácností, čímž v důsledku neušetří ani peníze, ani životní prostředí.

Pražská ODS přitom nedávno upozornila, že Pražané platí stále víc peněz za služby, které jim poskytuje hlavní město, jejich kvalita se ale nijak viditelně nezlepšuje. Důvodem, proč se Pražanům zvyšují poplatky za služby, je podle nich hlavně to, že primátor Zdeněk Hřib se svou koalicí vládnou v Praze chaoticky. „Jak jinak si vysvětlit roční otálení s vyhláškou, která má cenu za svoz odpadu v Praze navýšit. Pražanům přitom dosud nikdo z této magistrátní koalice nevysvětlil, co jim poskytovaná služba po jejím zdražení přinese nového. Třeba čistší město, nebo že by byl konečně uklizen nepořádek okolo popelnic a odpadkových košů? Bohužel, jde patrně jen o snahu zneužít situace, kdy vše zdražuje, a vybrat od lidí víc peněz,“ je přesvědčena Alexandra Udženija.

Náměstek primátora v médiích po kritice pražské ODS, že připravil Pražanům ke konci roku „pěkný vánoční dáreček“, uvedl, že Praha bude i po zdražení stejně doplácet 200 milionů z rozpočtu. A že kdyby se zdražilo méně, nebudou už na to peníze v rozpočtu. „Přijít s tímto zdůvodněním po roce, kdy je zákon v platnosti, je přece absurdní. Zdá se, že je snahou jen zamaskovat díru v rozpočtu. Takto nezodpovědně, prakticky dva týdny do konce roku, by se hospodaření města přece nemělo plánovat. Občané tak stále neví, o kolik jim popelnice zdraží, protože návrh pana Hlubučka na zdražení nemá podporu ani u jeho koaličních partnerů,“ říká Alexandra Udženija, která zároveň označuje vysvětlení primátorova náměstka přinejmenším za zvláštní i proto, že město se chystá zaplatit 150 milionů korun jen za čidla v popelnicích.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama