Jiří Čunek

ANO křesťanským hodnotám
  • KDU-ČSL
  • Vsetín
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,36. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.12.2021 13:33:00

Nejsem proti tomu, aby rodiny měly víc

Nejsem proti tomu, aby rodiny měly víc

Projev na 18. schůzi Senátu dne 15. prosince 2021 k návrhu zákona o poskytování ošetřovného v souvislosti s onemocněním COVID-19.

Samozřejmě, tady nejde o to, aby to vyznělo tak, že jsem proti tomu, aby rodiny měly víc, dostávaly přiměřeně tedy finanční prostředky, tak jak je potřebují. To jsou slevy na dani atd. Protože já jsem velkým zastáncem toho, aby ti, kteří říkají, že je svobodné rozhodnutí člověka, zda mít dítě budu nebo nebudu, a proto někteří, a proto, ne proto, že nemohou, ale proto zůstávají bezdětní. Jinak se jim žije, jinak užívají života, zatímco ti, co děti mají, pochopitelně se jim musí věnovat se všemi radostmi a strastmi, které mají. Jsou to tvůrci našeho národa, naší vlasti a naší budoucnosti. A proto jim musíme samozřejmě finanční prostředky dávat. Tady je to v kontextu toho, že si vezměte situaci, kdy máme mnoho rodin, které mají nemocné děti, chronicky, závažně a podobně, a tyto rodiny dostávají ošetřovné v tom standardním módu, tzn. dívejme se na člověka či na rodinu, jednotlivě, a když tady nebyl koronavir, tak o tyto rodiny, které měly velké problémy, tak se musel v konečném důsledku, buď se postarali sami, velká rodina jejich, nebo, řekněme, zasáhl sociální systém. Vůbec nechci diskutovat o tom, že bych nechtěl to zvýšení ze 60 % na 70, ale jde o to, že chodit do práce musí mít větší přínos pro zaměstnance, než se rozhodnout, že tam nebude chodit a dostane stejné peníze. To v kontextu s tou prací, myslím si, že to je špatně, takže to obhajuji.

Samozřejmě ty záležitosti cítím taky, jedna z mých dcer, která má pět dětí, tak všechny jsou s covidem doma. Trošku, asi bych tady nemohl pustit to video, protože ty děti z toho mají ohromnou radost, protože ten průběh je velmi mírný u všech, takže jsou rády, že jezdí na saních a nemusí do školy. Ale to jsou takové... To je možná jedno z dober, bylo by dobře, kdyby to takto prožíval každý, to bych každému přál určitě. Ale v každém případě, abychom všichni pochopili, možná jsem se špatně vyjádřil, tady nejde o pomoc rodinám, tady jde o to, že jde o pomoc v souvislosti s prací, ten, kdo chodí do práce, musí mít víc peněz, než ten, který tam z jakýchkoli důvodů nechodí. Věřte mi, že já jsem si to, co říkám, ověřil. Nebudu vás tady zatěžovat tím, co tady řekla, právě tím, jak to dopadá, různě to dopadá, ten výpočet, tak jak tady řekla paní senátorka Šípová, zpravodajka, že jeden den to dítě je zdravé, druhý už nemůže atd. Tak i v této kombinaci, zvlášť když je víc dětí, tak to všechno chápu. Ale je to v souvislosti, v závislosti nás všech, na práci, na příjmech, s prací souvisejících. Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama