Bc. Lucie Šafránková

poslankyně, místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku
  • SPD
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.12.2021 12:59:14

Pětikoalice sobě – z peněz občanů

Pětikoalice sobě – z peněz občanů

Nová vládní koalice ve složení ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN a Piráti začíná své působení skutečně „ve velkém stylu“

 

Zejména, co se týče marnotratného utrácení (přesněji rozhazování) veřejných peněz, nadto v době rozpočtového provizoria, rostoucího veřejného dluhu
a enormního růstu cen základních životních potřeb občanů.

Nejprve v Poslanecké sněmovně zřídila šest míst místopředsedů, což je nejvíce v její dosavadní historii, aby mohla uspokojit mocenské nároky všech koaličních subjektů včetně Pirátů s jejich čtyřmi poslanci. Ti svoji místopředsedkyni Sněmovny tedy mají, zatímco hnutí SPD s dvaceti poslanci a více než půl milionem voličů nikoli.

Noví ministři „za všechny prachy“

Poté tato koalice oznámila, že v rámci nově vznikající vlády vytvoří tři nové ministerské posty – pro vědu, legislativu a pro evropské záležitosti. Na kritiku tohoto kroku představitelé nové vlády reagovali nesmyslným tvrzením, že tyt otři nové ministerské resorty nebudou stát daňové poplatníky nic navíc. Toto „nic“ bylo dnes vyčísleno na minimálně 43 milionů korun. Tolik má totiž  (minimálně) ročně stát zřízení 74 nových služebních a pracovních míst v útvarech těchto tří nových ministrů a platy příslušných úředníků. A to zatím nehovoříme o provozních, investičních a dalších výdajích s tímto spojených.

Zvláštní útvar na Úřadu vlády bude mít k dispozici i pirátský vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš – přestože vede vlastní speciální ministerstvo, pro místní rozvoj, které má svoji budovu, personál a veškerý další potřebný servis.

Hlavně rozmrazit platy politiků

V této souvislosti připomeňme ještě i to, že zástupci nové vládní koalice v Senátu před nedávnem odmítli zmrazit platy ústavních činitelů, což byl návrh hnutí SPD, jehož cílem bylo snížení veřejných výdajů v době ekonomické a dluhové krize a šlo rovněž i o potřebný projev solidarity a sounáležitosti politiků s občany, kteří zažívají těžké období. Nic z toho ovšem novou vládu, přes prázdné verbální proklamace, ve skutečnosti vůbec nezajímá.

S občany nová vládní koalice tedy opravdu žádnou sounáležitost objektivně necítí. Ale za to jí ve velké míře cítí se svými vlastními funkcionáři
a spolustraníky.

Pirát (nejen) pirátovi náměstkem

Svědčí o tom mimo jiné plánovaný přesun těch pirátských poslanců (a jejich asistentů), kteří se rozhodnutím voličů do nové Sněmovny již nedostali, do lukrativních funkcí tzv. politických náměstků na jednotlivá vládní ministerstva. Totéž se týká i některých neúspěšných kandidátů ostatních vládních stran.

Na každém ministerstvu budou tito političtí (nikoli odborní) náměstci dva. Takže půjde celkem o téměř čtyři desítky osob. Jak uvádějí Novinky.cz, s příjemným ročním platem okolo dvou milionů korun u každého z nich.

Toto je tedy skutečná tvář nastupující vlády, která o sobě ráda prohlašuje, že bude vládou úspor a slušnosti.

Ale nikoli nadarmo už po staletí platí ono mnohokrát prověřené „po ovoci poznáte je“…

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama