PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • Piráti
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,81. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.12.2021 17:32:00

Asi nikdo nečeká, že během deseti dnů lze realizovat zázrak

Asi nikdo nečeká, že během deseti dnů lze realizovat zázrak

Komentář na facebookovém profilu k navrženému deficitu státního rozpočtu a stavu státních financí

 Ve vládě jsme se snažili zodpovědně “popasovat s dárečkem”, který nám nechala na závěr volebního období Babišova vláda. Letošní deficit přesahující 400 miliard, obrovský schodek v návrhu státního rozpočtu na rok 2022, rozvrácené veřejné finance jako celek a zároveň návrh na plošné navýšení platů státních zaměstnanců, a to o 1400,- pro všechny.

Asi nikdo nečeká, že během 10 dnů (včetně 3 svátečních) od nástupu na ministerstva, která navíc v některých případech mělo ANO ve své správě 2 volební období, lze realizovat zázrak, systémově navrhnout nižší deficit a naplnit volební program vládních stran na následující volební období. Každý ministr přichází do prostředí, kde musí postavit svůj tým a kabinet, zmapovat, co mu tam jeho nebo její předchůdce zanechal, a musí ze zabývat problémy a úkoly dle aktuální potřeby, protože život a stát jede dál, nehledě na to, že ve správě země dochází ke střídání.

Změny a naše volební priority se nestanou a nezrealizují ze dne na den. Věřím, že to lidé chápou.

V programu ovšem máme i několik rozpočtových priorit a snažili jsme se proto, aby se i ve věci změny “tarifů” projevily. Varianta, že by k žádnému navýšení nedošlo, by nebyla správná. Chceme držet platy učitelů na slíbených 130 %. Udržet u konkrétních povolání ve službách státu jistou perspektivu a atraktivitu (zeštihlování přijde, ale změna musí být i kvalitativní, nikoliv pouze kvantitativní) a ocenit ty, kteří v posledních letech v souvislosti s covid nesou, pokud svou práci vykonávají svědomitě, výrazně vyšší zátěž.

To jsme se i jako Piráti a jako vláda snažili do nové úpravy propsat. Plošné zvýšení o 1400,- Kč pro všechny státní zaměstnance je bohužel rozpočtově neudržitelné. Proto jsme zvýšení zacílili - zdravotníkům stoupnou mzdy o 6 %, učitelům o 2 %, příslušníkům IZS o 700 Kč a nezapomněli jsme ani na pracovníky v sociálních službách.

Všem pracujícím navíc zůstane víc peněz – sleva na daňového poplatníka bude od ledna vyšší o 3 tisíce ročně, což jsme ve spolupráci s dalšími stranami prosadili už v roce 2020. Budeme dál chtít, aby především ti, kteří bojují s pandemií, krizí a jejich projevy v první linii (a to nejen zdravotníci, lékaři a učitelé), byli náležitě odměňováni.

A i když je to v celkovém objemu rozpočtu nepatrná část, situaci by měli reflektovat i politici a ústavní činitelé. Vláda tedy uložila ministru Jurečkovi (MPSV) zmrazení platů politiků a ústavních činitelů na rok. Bylo by nefér, aby se nás to netýkalo, když jsou země a lidé v krizi.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama