RNDr. Věra Palkovská

  • BPP
  • Třinec
  • primátorka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,72. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.01.2022 19:08:00

V Třinci jezdí pohodlné, krásné a ekologické autobusy

V Třinci jezdí pohodlné, krásné a ekologické autobusy

Od 1. ledna 2022 začaly ve Statutárním městě Třinec jezdit nové nízkoemisní dieselové autobusy SOR NS 12. Jde o elegantní, nízkopodlažní a ekologická vozidla, která splňují přísné požadavky Evropské unie na spotřebu a emise.

Sedmnáct pohledově velmi zdařilých autobusů, které navrhoval známý architekt dopravních staveb Patrik Kotas, tak doplní 10 elektrobusů Škoda Perun. Ty byly v Třinci nasazeny již v roce 2017, což ve své době znamenalo, že se toto slezské město stalo leaderem v nasazení elektrobusů v Česku.

Nové autobusy SOR NS 12 se vyznačují tichým provozem a vozí cestující městskou dopravou v Třinci na nádraží, k nemocnici, na magistrát nebo do průmyslové zóny. „Třinec pokračuje v naplňování principů „chytrého města“, které v sobě zahrnují i podporu kvalitní a ekologické mobility. Doprava se v našem městě podílí významnou částí na prašnosti a zhoršené kvalitě ovzduší, a proto máme velikou radost, že našimi ulicemi budou mimo elektrobusů jezdit i nejmodernější autobusy, splňující velmi přísná kritéria ochrany životního prostředí,“ uvedla primátorka města Věra Palkovská.

Ta se spolu s generálním ředitelem dopravce novými autobusy projela v pondělí 3. ledna 2022 a jak bylo zřejmé z reakcí pasažérů, převládá značná spokojenost s vyšší úrovní veřejné dopravy. „V Třinci jsme tento typ autobusů nasadili poprvé. Pod Javorovým nyní jezdí to nejmodernější, čím v současné době naše Skupina disponuje,“ uvedl Daniel Adamka, generální ředitel ARRIVA TRANSPORT ČESKÁ REPUBLIKA a.s.

„Autobusy SOR NS 12 jsou vybavené výklopnou plošinou pro nástup cestujících na invalidním vozíku a informačním systémem pro sluchově a zrakově postižené občany s vazbou na povelový vysílač nevidomého,“ uvedl náměstek primátorky Ivo Kaleta. Autobus pojme až 100 lidí, kteří se mohou těšit z plně klimatizovaného dopravního prostředku. Sedačky jsou v antibakteriálním provedení a vodotěsné. Na podlaze zaujme imitace dřeva, což působí velice „domácky“. Dveře se budou otevírat pouze na základě požadavků cestujících, čili by se měly v zimních měsících omezit tepelné ztráty. Vysoký komfort je pak k dispozici řidičům.

Vedení města si od nasazení pohodlných autobusů slibuje to, že jízdu autobusem bude využívat větší množství občanů než doposud. „V letošním roce chystáme velké dopravní investice, které budou částečně komplikovat dopravu. Především rekonstrukce nadjezdu na ulici Závodní bude velkou zkouškou trpělivosti řidičů. Budeme proto motivovat občany tak, aby využili dopravu autobusy. Jsou krásné a pohodlné. Věříme, že si občané k tomuto alternativnímu způsobu dopravy najdou cestu,“ dodala Věra Palkovská.

Ceny jízdného se pro rok 2022 v Třinci nemění. Město loni ze svého rozpočtu vynaložilo přes 40 milionů korun, v letošním roce město podpoří svou městskou hromadnou dopravu částkou přesahující 68 milionů korun.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama