RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.01.2022 10:54:00

Prezident se chtěl asi dostat k "těžšímu kalibru"

Prezident se chtěl asi dostat k "těžšímu kalibru"

Komentář na facebookovém profilu k Vánočnímu poselství prezidenta Zemana

 Prezident má v české společnosti tradičně výsadní postavení. Dává mu to velkou sílu a vliv, kterou odpovědný člověk vyvažuje odpovědností. Náš dnešní prezident má dle mého soudu s tím druhým velký problém. Již dlouho. Uvědomil jsem si to před koncem roku, když jsem si přečetl jeho vánoční poselství.

Poté mne vlastně (ne)překvapil, že se setkalo s poměrně příznivým přijetím, i přesto v něm ale padla řada výroků, které mohou být nebezpečné pro budoucnost naší země.

Nevím, zda to, že zaznělo několik samozřejmých a pravdivých výroků vyvažuje části jiné. Kromě opakování ekonomicky nesmyslného názoru na řešení rozpočtového schodku (zrušením "výjimek") se, dnes již obvyklým cílem jeho ataku, stala Evropská unie a její klimatická politika.

V projevu zazněly dokonce dvě zjevné lži a to v jedné větě. Pan prezident totiž zmínil že “Zelený úděl pro Evropu nám přikazuje v roce 2030 přestat topit zemním plynem, v roce 2035 nejezdit v autech se spalovacími motory”. Tyto návrhy přitom neobsahují ani jeden z těchto zákazů.

Prezident se touto cestou chtěl asi dostat k "těžšímu kalibru". Zelený úděl, který není zatím nic jiného než dohoda na větším omezení emisí skleníkových plynů do roku 2030 (z mínus 40 % na 55 % oproti roku 1990), a závazek čisté emisní neutrality v roce 2050, v rozporu s daty a právní realitou (neb tato dohoda zatím nemá reálné dopady, existují toliko návrhy) označil za „hlavní příčinu nárůstu cen energií“. A následně zavelel k "opuštění" této již dohodnuté a schválené politiky Unie (pokud to myslel vážně, zřejmě tím mínil i opuštění Unie samotné).

Zkreslování informací, manipulace a polopravdy od každého vlivného mluvčího podporují šíření nejistoty a strachu ve společnosti. Tím více od presidenta. Navíc, mnoho sociologů na to upozorňuje, zrovna presidentem zvolené téma má potenciál nás nejen postavit proti našim nejbližším partnerům, ale též vyvolat vážnou krizi uvnitř naší společnosti.

Myslím, že Miloš Zeman to ví. přesto, nebo možná právě proto, to činí. Jeho rozhodnutí. Ale chválit ho za takovýto projev podle mne není na místě.

Více se dočtete v mém blogu ZDE.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama