Renata Chmelová

  • BPP
  • Praha 10
  • zastupitelka měst. části
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.01.2022 13:33:00

Jen 30 %. Zbytek si o peníze nežádá, i když může

Jen 30 %. Zbytek si o peníze nežádá, i když může

Projev na 19. schůzi Senátu dne 20. ledna 2022 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů.

 Dobré dopoledne, pane předsedající, vážený pane ministře, vážené kolegyně, kolegové.

Já zde vystupuji na podporu tohoto zákona. Jedná se o návrh zákona, který narovnává některé nespravedlnosti v systému podpory bydlení. Dávkový systém v oblasti bydlení je značně komplikovaný. Klíčové jsou dvě dávky – příspěvek na bydlení, který je v současné době možné vyplácet pouze do standardního bydlení, tedy do bytů, a je určen zákonem o státní sociální podpoře. Druhá dávka je doplatek na bydlení. Ten je určen zákonem o pomoci v hmotné nouzi a je tedy vyplácen pouze lidem, kteří jsou bez prostředků, tedy v hmotné nouzi. Tuto druhou dávku je možné vyplácet i do substandardního bydlení, tedy např. na ubytovny.

Nyní ale zde jednáme o dávce první, tedy příspěvku na bydlení. Jeho výpočet je dán trochu složitým vzorečkem, který ve skutečnosti znamená, že stát dorovnává náklady na bydlení domácnosti tak, aby zbylý příjem stačil na další potřeby, jako je jídlo, zdravotní péče apod. Náklady na bydlení, které úřad práce při žádosti o dávku posuzuje, tvoří nájemné a další výdaje související s bydlením, tedy včetně energií.

Tento návrh zvyšuje takzvaně normativní náklady, které jsou vedle příjmů domácnosti rozhodujícím faktorem pro nárok na příspěvek na bydlení. Zvýšení cen energií není v normativních nákladech na rok 2022 reflektován. Vítám tedy, že tento návrh ke stanovené výši normativních nákladů na bydlení v roce 2022 mimořádně navrhuje připočítat částku, která vychází z průměrného zvýšení cen energií pro tento rok.

Jsem také přesvědčena, že mnoha lidem pomůže skutečnost, že nově bude mít nárok na příspěvek na bydlení i podnájemce. To je věc, kterou já aktuálně řeším s mnoha domácnostmi na Praze 10, kde jsem starostkou. Dále totiž vznikne nárok žádat i vlastníkovi stavby pro individuální nebo rodinnou rekreaci.

Realita v České republice je totiž taková, že mnozí, včetně rodin s dětmi, bydlí na chatě celoročně. A příspěvek na bydlení by jim značně pomohl v jejich nelehké situaci. Všichni víme, že proto, aby pravidla státní sociální podpory fungovala efektivně a hospodárně, potřebují už dlouho systémovou revizi a sjednocení dávek na bydlení. Pevně věřím, že se to nové vládě podaří a že takový zákon zde v Senátu budeme brzy projednávat. Do té doby podpořím snahu o takovou úpravu, která přinese pomoc lidem, kteří ji skutečně potřebují.

Zároveň apeluji na to, aby se i úřadům práce, které příspěvek na bydlení a další dávky administrují a vyplácejí, dostalo takové podpory a pozornosti, aby tuto celou náročnou agendu zvládly. Zaměstnanci úřadů práce jsou zejména v posledních letech, kdy nás trápí koronavirová krize a kdy více a více lidí se v této souvislosti obrací s žádostí o pomoc na stát, byli vystaveni velkému tlaku. Je také potřeba nepodcenit komunikaci a informaci o změnách dostat je k lidem. U odborníků, kteří tuto oblast sledují, vyplácí Ministerstvo práce a sociálních věcí příspěvek asi jen 30 % domácností, které na to mají podle zákona nárok. Zbytek si o peníze nežádá, i když může, a jde hlavně zejména o seniory. Předloha by měla vstoupit v účinnost dnem jejího vyhlášení. Bude tedy tak velmi rychle reagovat na vzniklou situaci.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama