prof. PharmDr. Alexandr Hrabálek, CSc.

  • BPP
  • Hradec Králové
  • primátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,8. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.01.2022 14:32:00

Městští strážníci včasným zákrokem přispívají k záchraně desítek lidských životů

Městští strážníci včasným zákrokem přispívají k záchraně desítek lidských životů

Primátor poděkoval hradeckým strážníkům za záchrany životů

Šestnácti strážníkům městské policie, kteří se aktivně spolupodíleli na záchraně několika desítek lidských životů, dnes za město Hradec Králové poděkoval primátor Alexandr Hrabálek. K situacím, kdy je život v ohrožení a rychlá pomoc významně přispěje k jeho záchraně ještě před příjezdem profesionálních záchranářů, se strážníci nejčastěji dostanou díky aplikaci First Responder, kterou používají nejen v zaměstnání, ale i v soukromém životě.

„Služba městského strážníka není zdaleka tak jednoduchá, jak si někteří mohou myslet. Nejen, že se starají o zajištění pořádku v ulicích našeho města čtyřiadvacet hodin denně, ale zároveň také chrání naše životy. Situace, kdy je lidský život v ohrožení, nemusí nastat pouze při dopravní nehodě nebo úrazem během sportování. Náhlá zdravotní komplikace může potkat prakticky každého z nás při naprosto běžných denních činnostech, kdy nás to ani nenapadne. Málokdy si uvědomujeme, že právě díky tomu, že jsou strážníci neustále v terénu a blízko nás, je jejich rychlá pomoc ještě před příjezdem záchranné služby často rozhodující. Velmi si vážím toho, že naši strážníci vedle celé řady svých povinností svým obětavým a včasným zákrokem každý rok přispějí k záchraně desítky lidských životů v našem městě,“ říká primátor města Alexandr Hrabálek. V roce 2020 se hradečtí strážníci v rámci akce First Responder spolupodíleli na záchraně života u 33 událostí, v loňském roce u 23 a letos již přispěli při záchraně 2 lidských životů.

Prostřednictvím aplikace First Responder je všem složkám integrovaného záchranného systému, vybraným obecním složkám nebo zapojeným dobrovolníkům zaslána informace o potřebě poskytnout první pomoc v blízkém okolí. Pokud je tato výzva například strážníkem přijata, aplikace ho začne automaticky navigovat na místo k pacientovi. Záchranná složka zároveň zaznamená přijmutí výzvy strážníkem a o blížící se pomoci podává zprávu volajícímu na tísňovou linku. Pro začlenění do systému First Responder musí zájemci projít odborným školením od záchranné služby. „Výjezdové vozidlo, které se může k případu dostat jako první, je ve většině případů vybaveno také automatickým defibrilátorem, čímž je zase zvýšená šance na záchranu lidského života. Naši strážníci také opakovaně procházejí školením, aby své znalosti stále zdokonalovali,“ uvádí ředitel hradecké městské policie Miroslav Hloušek. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama