Jan Jakob

  • TOP 09
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,74. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.01.2022 17:08:00

Mnoho lidí podléhá pochybným serverům a dezinformacím

Mnoho lidí podléhá pochybným serverům a dezinformacím

Projev na 6. schůzi Poslanecké sněmovny 25. ledna 2022.

Děkuji, pane předsedající. Vážené dámy, vážení pánové, my jsme se dneska všichni chystali na to, že budeme diskutovat o tzv. pandemickém zákonu, a proto mi dovolte, abych řekl jen pár slov k dění, které se kolem tohoto návrhu děje. Tento návrh bude vetován dvaceti poslanci SPD, to je zcela legitimní - už byl, ano - to je zcela legitimní, tak je to v souladu s jednacím řádem, a proto bude patrně na příští týden svoláno mimořádné jednání Sněmovny. Zákon je to takový, který řeší mimořádnou situaci. Nakonec i koalice se shodla a byl přijat na zdravotním výboru pozměňovací návrh, který stanovil časovou omezenost této normy s tím, že řeší tuto krizovou situaci v tuto chvíli. Cílem do budoucna by určitě mělo být to, aby došlo k novelizaci krizového zákona, řekněme k modernizaci tak, aby byl použitelný i na obdobné situace.

Ale k čemu bych se rád vyjádřil a co mě opravdu nenechává klidným, to je to, co se děje tady před Poslaneckou sněmovnou, co se děje na Malostranském náměstí. Tam stojí šibenice, (Řečník ukazuje fotografii.) takováhle šibenice a u ní jsou napsána tato slova: všichni vlastizrádci a jejich přisluhovači skončí na šibenici. Já se omlouvám, ale to mě opravdu nenechává klidným. Já vždy budu obhájce svobody slova, ale i ta má své hranice. Šibenice je hrozba smrtí, šibenice je symbol popravy, popravy za nějaký názor, za nějaký návrh řešení krizové situace. To nemá se svobodou slova nic společného. Prosím, prosím i ty venku, říkejte svůj názor, demonstrujte, ale bez takovýchto výhrůžek. Nesouhlasím s výkladem Policie České republiky, že je toto v pořádku. Nemůžu s tím souhlasit. Proto moc prosím - bohužel, teď tady není, ale dám mu to ihned vědět - pana ministra vnitra, aby se těmito projevy nesnášenlivosti zodpovědně zabýval.

Trápí mě také, že mnoho lidí podléhá pochybným serverům a dezinformacím. Prosím vládu, aby se tím dlouhodobě zodpovědně zabývala. V tuto chvíli je potřeba názorové barikády bourat, ne je stavět. Ne je stavět ve formě šibenice na Malostranském náměstí. Moc prosím všechny, nejenom nás tady ze všech politických stran a hnutí, ale i všechny venku, snažme se o to. Jsem pro svobodu a budu ji vždy hájit, ale šibenice a vyhrožování smrtí není projevem svobody. Myslím, že je to za hranou zákona a jde to proti demokracii. Takto začínají neřešitelné deformace společnosti, které mají opravdu fatální následky. Víme to nejenom z naší historie. Prosím nedopusťme to. Děkuji za pozornost. (Potlesk v pravé části sálu.)

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama