Mgr. Marta Semelová

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,61. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.05.2012 21:22:56

Důchodci budou v příštích létech chudnout

Důchodci budou v příštích létech chudnout

Senioři v ČR mohou vděčit této vládní koalici za návrh, díky kterému se budou mít zase o něco hůř. Mají chudnout ještě rychleji než dosud.

 Na začátku příštího roku mají dostat od státu přidáno v průměru zhruba o víc jak 200 korun méně než na co by měli nárok podle současné legislativy. A chce se po nich, aby mlčeli a poslouchali. Je to bezprecedentní ponižování lidí, ohrožování jejich zdravotního stavu, včetně jejich duševního zdraví. Mnozí jsou už dnes na pokraji sil, v řadě případů dochází v důsledku toho k životním tragédiím.

                V této sněmovně dnes chcete rozhodnout o opatřeních, která budou znamenat tvrdý dopad na jejich životní úroveň a která bezpochyby povedou k prudkému nárůstu chudoby a sociálního vyloučení. Kromě nižších valorizací plánujete i zrušení doplatku na bydlení, což povede k tomu, že mnozí důchodci nebudou mít na úhradu nájemného, energie atd. Bude jim tak hrozit zastavení dodávky elektrické energie, plynu, tepla, vody nebo dokonce vystěhování z bytu.

                Průměrná penze činí 10.552 korun. To je maximum, na které se dostane 80% seniorů, dalších 10% důchodců nepřekročí výši 14 tisíc. Jak vyplývá ze statistik OECD, rozdíl mezi důchodem a průměrným výdělkem je v ČR větší, než tomu bývá v mnoha evropských zemích. Česká penze odpovídá v průměru polovině vydělaných peněz, zatímco rakouská, dánská či maďarská třem čtvrtinám. ČR je tak pod průměrem zemí OECD, který činí 57,5 %. Nyní se nůžky mezi mzdou a důchodem ještě víc rozevřou.

               Průměrný starobní důchod se má jen podle prognózovaného výpočtu MPSV snížit oproti dosud platné legislativě měsíčně v r. 2013 o 272 Kč, v r. 2014 měsíčně o 188 Kč a v r. 2015 měsíčně o 166 Kč. Celkem tedy za tyto 3 roky o 626 Kč. Ve skutečnosti však důchodce přijde o mnohem víc.  A navíc se vyplácené důchody, jak už zde vysvětlil kolega Opálka, sníží díky tomuto kroku trvale.

               66 tisíc seniorů se u nás v současné době nachází v chudobě, 275 tisíc jich je těsně nad touto hranicí. Po přijetí vašeho návrhu se dá očekávat, že míra chudoby důchodců se může až zdvojnásobit.  Podle Exekutorské komory už nyní patří tato skupina lidí k těm, kteří se nejčastěji dostávají do dluhů a exekucí. Jen za poslední rok soudy posvětily bezmála milión exekucí, což je dosavadní meziroční rekord. Za posledních 10 let bylo celkem nařízeno přes 4,3 miliónu exekucí. Za zhruba třetinou nařízených exekucí stojí drobné dluhy v řádu několika stokorun. Po přijetí návrhu na nižší valorizaci se jejich počet dál navýší.

              Dnes je valorizace možná tehdy, pokud růst cen, tedy inflace, a třetina růstu reálných mezd za rok dosáhnou v součtu alespoň 2 %. Důchody se pak musí valorizovat o 100% růstu cen a jednu třetinu růstu reálných mezd. V příštích třech letech by to ale mělo být jen o 1/3 inflace a 1/3 růstu reálné mzdy.

              Ministři slibují, že má jít pouze o časově omezené opatření. Nečasova vláda ale důchodcům také slibovala, že jim zdražení potravin, léků a dalších sociálně citlivých výrobků a služeb v důsledku zvýšení snížené sazby DPH bude kompenzovat právě valorizací jejich penzí. Tento slib nejen nesplnila, ale naopak. Průměrný starobní důchod se od letošního ledna zvýšil jen o 174 korun, což seniorům zdaleka nemůže kompenzovat zdražování sociálně citlivých položek v důsledku růstu DPH. Novými opatřeními jim hodlá důchody ještě víc znehodnocovat. Nestačí to ani k pokrytí růstu cen základních potravin, kdy u řady položek (chléb a pečivo, vejce, mléko, maso, ovoce a zelenina) ceny vyskočily až několikanásobně více, než by odpovídalo zvýšení sazby DPH.

           Je proto naprosto správné, že Rada seniorů svolává na protest proti všem těmto  záměrům vlády na 30. května do Prahy protestní demonstraci. Bude to vůbec poprvé, co důchodci budou v ulicích takto organizovaně ­protes­tovat a veřejnost by je měla podpořit.

           Ve stručnosti bych se chtěla ještě vrátit k úvodnímu slovu zpravodajky. Mluvit o důchodcích jako o lidech, kteří se narodili za války a přizpůsobí se tomu, že budou mít méně, no to se na mě nezlobte, to je vrchol. Je to sprosté ždímání těch, kteří se nemohou bránit, kteří jsou slabí, často nemohoucí, bez jakéhokoliv dovolání a vy se ještě oháníte tím, že by vámi přiřčený osud měli s pokorou přijímat. Mají se uskromnit na takovou míru, že budou muset zvažovat, čemu dají přednost. Jestli si koupí jídlo nebo zaplatí nájem nebo si opatří k životu nutné léky. O kultuře, o nějaké rekreaci nemůže být ani řeč. Tomu říkáte důstojný život pro ty, kteří zde vytvořili hodnoty, které se za 20 let rozprodaly a rozkradly?

Předložený návrh nemůže klub KSČM podpořit, a já se připojuji k návrhu na jeho zamítnutí už v prvém čtení.

Řeč v PS PČR dne 4.5.2012

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama