Komunistická strana Čech a Moravy

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,8. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.02.2022 4:33:00

Koncert posloužil spíše k propagaci kandidátů ODS před volbami

Koncert posloužil spíše k propagaci kandidátů ODS před volbami

Stanovisko Výkonného výboru plzeňského KV KSČM k aktuální politické situaci

Členové VV Plzeňského KV KSČM se na svém jednání dne 7. února 2022 v Plzni zabývali naplňováním programových otázek strany, přípravou krajské konference a také aktuální politickou situací v kraji. To proto, že zásadně nesouhlasí se jmenováním Romana Jurečka do představenstva Klatovské nemocnice.

KSČM Plzeňského kraje dlouhodobě poukazuje na problémy související s chodem zdravotnictví v Plzeňském kraji, včetně přijímaných opatření současným vedením kraje. Kontroverzní podnikatel Roman Jurečko byl v minulosti dosazen do vedení zdravotnického holdingu Nemocnice Plzeňského kraje, zastřešující zdravotnická zařízení zřizovaná krajem. Pravice ubezpečovala, že s ukončením zdravotnického holdingu bude ukončena i činnost pana Jurečka ve společnostech kraje. Poté ale, co převzala Klatovská nemocnice koordinační roli, byl Radou Plzeňského kraje Roman Jurečko opět prohlasován do vedení krajských nemocnic, a to i přesto, že není odborníkem v oblasti zdravotnictví, ekonomie, ani práva, i když se obhajuje působením ve funkci předsedy představenstva Plzeňské teplárenské a uvádí, že z vedení nemocnic má také zkušenosti. Vzhledem ke křehkosti současné krajské koalice stačilo k jeho zvolení 5 hlasů. Navíc působení zastupitelů za ODS často souvisí s kumulací funkcí, na což poukazovali a poukazují komunisté a dnes tento fakt nevyhovuje ani koaličním Pirátům. Volební partner STAN je však z postupu Pirátů údajně velice „překvapen“. Zastupitelé zvolení za Českou pirátskou stranu minulý týden vypověděli koaliční smlouvu, a připravují se na další vyjednávání. Jsou ale připraveni působit i v opozici. Je zdůrazňováno, že nominace Jurečka je jakousi špičkou ledovce, kdy si pravicová ODS uzurpuje právo rozhodovat o všem a kdykoli, distribuuje placené veřejné funkce bez ohledu na koaliční partnery a především bez ohledu na potřeby a zájmy občanů kraje.

VV KSČM se také přiklání k podání vysvětlení financování koncertu hudební skupiny Chinaski, pořádaného v Klatovech dne 12. 9. 2021, který vyšel daňové poplatníky na více než 1 milión korun. Vzhledem k účelovému rozdělení zakázky nebyla tato akce odsouhlasena zastupitelstvem a údajně ani radou, objednávky vystavil a podepsal úředník kraje. Z dostupných informací vyplývá, že tento koncert posloužil, namísto poděkování lidem v první linii v boji s kovidem, spíše k propagaci kandidátů ODS před volbami do poslanecké sněmovny. Je tedy v tomto smyslu nutné detailně prověřit, zda nedošlo k politickému zneužití finančních prostředků, včetně možnosti jejich neoprávněného uvolnění z rozpočtu kraje a vyvodit eventuální odpovědnost.

Výkonný výbor KSČM Plzeňského kraje rozličné eskapády koaličních zastupitelů, neefektivní řešení problémů v oblasti zdravotnictví, ale i kumulaci uvolněných veřejných funkcí, jdoucí proti ustanovení Etického kodexu ZPK, odsuzuje a její představitel v Zastupitelstvu Plzeňského kraje bude dál vycházet z přijatého volebního programu strany a hájit zájmy všech občanů kraje bez rozdílu jejich sociálního a ekonomického statusu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama