Ing. Jan Bartošek

Místopředseda KDU-ČSL
  • KDU-ČSL
  • Jihočeský kraj
  • místopředseda PS PČR
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,98. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.02.2022 15:11:00

Rusko? V Pobaltí jde i o naši bezpečnost

Rusko? V Pobaltí jde i o naši bezpečnost

Komentář na facebookovém profilu stran Ruska a Ukrajiny.

 Jeden za všechny, všichni za jednoho.

Rusko přesouvá tisíce vojáků do Běloruska. Rozmísťuje zde raketové systémy i vysoce mobilní výsadkové jednotky.  Už zde má 5000 vojáků a tento počet dle očekávání naroste až na 30 tisíc. Část tohoto kontingentu je rozmístěna podél jižní hranice s Ukrajinou. Mají to odtud dvě hodiny do Kyjeva. V ohrožení jsou však kromě Ukrajiny i naši smluvní spojenci v #NATO Litva Lotyšsko, Estonsko i Polsko. 

Došlo například k vytvoření společného výcvikového střediska v Hrodně, které bude fakticky sloužit jako ruská vojenská základna v Bělorusku. Stačí pohled na mapu, město leží v bezprostřední blízkosti Polska a Litvy. Kromě protileteckých systémů zde mohou být umístěny ruské mobilní výsadkové jednotky, které s běloruskými jednotkami je pravidelně společně cvičí.  Česká republika, jako zodpovědný člen Severoatlantické aliance musí učinit vše pro to, aby si Rusko útok na naše spojence velmi dobře rozmyslelo. Musíme i nadále - a asi ještě v intenzivnější míře - pokračovat umisťování  jednotek Armáda České republiky do Pobaltí.  V minulosti jsme zde měli například minometnou četu nebo jednotku elektronického boje. Takové jednotky zvyšují odstrašující potenciál Aliance a mohou se tedy zasloužit o to, že se zde nakonec bojovat nebude.

Musíme také - ve spolupráci s Janem Lipavským kultivovat povědomí naší veřejnosti o tom, že v Pobaltí jde i o naši bezpečnost! To je princip alianční solidarity.  

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama