Ing. Ondřej Knotek

  • ANO 2011
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.02.2022 12:44:44

Pokud nyní nezakročíme, rakovina bude do roku 2035 hlavní příčinou úmrtí v EU

Pokud nyní nezakročíme, rakovina bude do roku 2035 hlavní příčinou úmrtí v EU

Poslanci Evropského parlamentu dnes (15.2.) projednávali návrhy opatření a konkrétní kroky, které musí EU přijmout v boji proti rakovině. Jinak reálně hrozí, že se rakovina stane nejčastější příčinou úmrtí v celé Evropské unii.

Přitom lze polovině případů díky včasné prevenci, včasné diagnóze, dostupnosti péče předejít a zachránit lidské životy. Lidé dnes i kvůli pandemické situaci prevenci zbytečně podceňují. S pandemií bojovat musíme, ale rakovina nespí ani v covidové době. Za trvání pandemie přibylo případů pozdě objevené rakoviny, protože se zkrátka snížil počet preventivních vyšetření. Jen v České republice onemocní během svého života rakovinou každý třetí obyvatel Česka a každý čtvrtý ji podlehne. 


Je určitě správné, že jsme nepřetržitě informováni o rizicích vývoji počtu nakažených COVID-19, o nových mutacích viru nebo potřebnosti proočkovanosti. Často se ale nejen mediálně zapomíná na onemocnění jiná, mnohem závažnější. Konkrétně u rakoviny jsou pak následky fatální.  Lidé pak prevenci zbytečně podceňují, přitom konkrétně u rakoviny je naprosto klíčová.


Musíme podpořit nové způsoby léčby včetně očkování

Díky moderním lékům a inovativnímu způsobu léčby rakoviny se zvyšuje šance na uzdravení onkologických pacientů. Klíčové jsou ale preventivní prohlídky a onkologický screening. “Lidem v Česku také musíme zajistit dostupnost nejmodernější léčby, jako jsou buněčná a genové terapie. Klíčovou roli bude hrát v budoucnu i očkování proti rakovině HPV. Proto plně podporuji výzvu k vytvoření očkovacích programů, které zajistí eliminaci tohoto druhu rakoviny.


Jen v Česku zemře ročně téměř 30 tisíc lidí na rakovinu

O tom, o v jak závažné situaci se nacházíme, svědčí fakta. V roce 2020 bylo téměř u 3 milionu lidí v Evropské unii diagnostikováno nádorové onemocnění a 1,3 milionu lidí na něj zemřelo, a to včetně více než dvou tisíc mladých pacientů. V Česku mají nádorová onemocnění dokonce třetinový podíl na všech úmrtích a jsou druhou nejčastější příčinou úmrtí po kardiovaskulárních onemocněních. Jen v roce 2020 na tuto nemoc u nás zemřelo téměř 30 tisíc lidí.


Evropský plán boje proti rakovině a snížení úmrtnosti

Evropský plán boje proti rakovině je nový přístup k prevenci, léčbě a péči. Jeho cílem je také zmírnění dopadů pandemie na péči o pacienty trpící nádorovými onemocněními. Tento plán jsme připravili v rámci výboru BECA a jedná se o ucelenou strategií, jejíž součástí jsou celkem čtyři pilíře, které se postupně věnují prevenci vzniku rakovinových onemocnění, včasné detekci, rovnému přístupu k diagnóze a dostupnosti léčby rakoviny v rámci jednotlivých států EU. Poslední pilíř je pak věnován zlepšení kvality života pacientů s rakovinou, tak i pacientů po ukončené léčbě.


Boj s rakovinou musí být prioritou i nové vlády

Rovný přístup k diagnóze a dostupnosti léčby rakoviny je velmi důležitý. Proto minulá vláda v čele s Andrejem Babišem prosazovala vybudování národního centra pro boj s rakovinou. Prostředky na vybudování institutu byly alokovány v Národním plánu obnovy. Vládnoucí pětikoalice ale od záměru couvá. Místo toho se má zrekonstruovat onkologické pracoviště ve Fakultní nemocnici v Motole. 


Tohle považuji za naprosto promarněnou příležitost, jak posunout Česko v léčbě nádorových onemocnění mezi špičku. Přitom princip centralizované onkologické péče je velmi efektivní a ve vyspělých zemích obvyklý. Pacient může v jednom zařízení absolvovat veškeré fáze procesu prevence i léčby a zároveň je v péči jednoho zdravotnického týmu. A navíc by takové pracoviště sloužilo vědeckému výzkumu nebo výuce budoucích lékařů. V rámci velké nemocnice to je ale takřka nemožné.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama