Bc. Lucie Šafránková

poslankyně, místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku
  • SPD
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.02.2022 23:40:38

Brutálně asociální a špatný vládní rozpočet

Brutálně asociální a špatný vládní rozpočet

Těžce opožděný návrh státního rozpočtu na letošní rok dorazil do Poslanecké sněmovny.

 


Vláda Petra Fialy se v této souvislosti holedbá tím, že razantně,
o sto miliard korun, snížila deficit navrhovaný předchozí vládou.

Ovšem toto údajné snížení rozpočtového deficitu je prozatím naprosto fiktivní a stojí, minimálně z poloviny, zcela na vodě. Protože se opírá o navýšený odhad objemu veřejných příjmů na letošní rok o 62 miliard korun oproti odhadu Babišovy vlády, což ovšem nemusí být v praxi zdaleka realitou. Jsou to jen prázdné, ničím nepodložené sny a přání.

Vláda škrtá potřebným a sobě přidává

Na čem tato vláda rozhodně nešetří, je ona sama, například rozpočtová kapitola Úřadu vlády je letos, kvůli nákladům na aparáty třech nově vytvořených vládních míst, skoro o půl miliardy korun vyšší než v loňském roce.

A kam směřují vládní škrty?

Příspěvek státu na zdravotní pojištění tzv. státních pojištěnců, tzn. seniorů, studentů, matek a otců na rodičovské dovolené a dalších osob se snižuje o 14 miliard, o 4,5 miliardy se pak snižuje objem rozpočtové rezervy na boj s covidem.

To je  neobhajitelná rána do vazu českému zdravotnictví a českým zdravotníkům, kteří již dva roky vyvíjejí maximální nasazení v boji s epidemií – a jednoznačně a objektivně to povede ke snížení kvality a dostupnosti zdravotní péče.

 

Škrt jedné a půl miliardy v oblasti slev na jízdné ve veřejné dopravě výrazně zdraží toto jízdné pro studenty a důchodce. Zvláště u seniorů to bude mít zásadní dopady, nejen ekonomické a sociální, ale i psychologické, když jim znemožní zejména delší cesty za rodinnými příslušníky, které si už nebudou moci dovolit, protože každý měsíc počítají doslova každou jednu korunu.

Toto je od vlády naprostá hanebnost, která navíc nemá žádný rozpočtový význam - jen bezdůvodně trestá ty nejslabší!

Těžká situace zdravotně postižených

Doslova asociální katastrofou je plánované snížení objemu finančních prostředků určených na příspěvek na péči o zdravotně postižené o téměř jednu miliardu korun.

Drastické snižování už tak velmi nízké podpory těžce zdravotně postižených osob závislých na stále se zdražujících pečovatelských a asistentských službách, což právě probíhá, povede k dalšímu snížení už tak velmi ohrožené kvality života těchto osob. I ke zhoršování jejich zdravotního stavu.

Toto bezdůvodné snížení objemu prostředků na příspěvek na péči tak v podstatě vylučuje jeho naprosto nezbytné zvýšení minimálně v prvním a druhém stupni závislosti a dále samozřejmě také bude vytvářet nepřímý tlak na zpřísněné posuzování nových žádostí o přiznání tohoto příspěvku resp, na posouzení stupně závislosti.

I snížení objemu prostředků určených na náhradní výživné o téměř 700 milionů korun je nebezpečným a nelogickým nesmyslem – a v podstatě  tento institut, který měl za cíl pomoci sociálně nejohroženější skupině našich matek-samoživitelek a který existuje zatím jen poměrně krátce, pohřbívá.  

Opět je to facka do tváře těm sociálně nejslabším.

Ve stejném duchu se nese i to, že vláda, na rozdíl od celkového růstu výdajů v kapitole ministerstva práce a sociálních věcí a v položkách určené na některé typy dávek, oproti loňskému roku, přes markantní růst cen základních životních nákladů, ani o korunu nezvyšuje rozpočet položky „Dávky pro osoby se zdravotním postižením“, což obnáší příspěvek na mobilitu a příspěvek na zvláštní zdravotní pomůcky.

Ano, tato vláda nejvíce škrtá na zdravotně postižených občanech!

SPD na straně sociálních pracovníků a zaměstnanců státu

Hlavně, že v rozpočtu Ministerstva práce a sociálních věcí o 100 procent roste objem položky určená na výdaje spojené s výkonem předsednictví České republiky v Radě Evropské unie  - i když u tohoto ministerstva je jeho podíl na tomto předsednictví naprosto okrajový a zbytný.

Velmi smutnou kapitolou je i faktické snížení - vzhledem k rostoucí inflací – platů zaměstnanců resortu práce a sociálních věcí, kde zvláště sociální pracovníci, ale i zaměstnanci úřadů práce, více než dva roky tvrdě pracují ve ztížených podmínkách a s širší pracovní agendou a více povinnostmi.

Přesto jim vláda, i skrze rozpočet, dává jasný signál, že si jejich práce příliš neváží.

Naopak my v SPD dlouhodobě požadujeme především výrazné zvýšení platů sociálních pracovníků, jejichž těžké a zodpovědné práce si nesmírně vážíme, a která je trvale podhodnocena.

Zaslouží si zákonem garantované vyšší odměny a speciální benefity. To je náš program.

Nikoli odebírání peněz sociálně nejslabším a poctivým zaměstnanců státu – což provádí vláda Petra Fialy.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama