Tomáš Murňák

  • Piráti
  • Praha 13
  • zastupitel měst. části
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,71. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.02.2022 11:12:00

Stavět u Džbánu se nebude. Praha zamítla změnu územního plánu

Stavět u Džbánu se nebude. Praha zamítla změnu územního plánu

Pražské zastupitelstvo dnes neschválilo změnu územního plánu v okolí přírodního koupaliště Džbán. Hrozila u něj výstavba bytového a kancelářského komplexu. Zastupitelstvo hlavního města Prahy tak ukázalo, že bytové domy a kanceláře v nechce.

 Koupaliště Džbán a pozemky kolem něj kdysi patřily státnímu podniku Pražská kanalizace a vodní toky. Stát měl původně pozemky převést bezúplatně na hlavní město, které s Ministerstvem financí jakožto zástupcem státu podepsalo právě v této věci Memorandum. Pozemky ovšem nakonec koupila od státu společnost Molepoi. Developer Molepo, který  v roce 2011 zakoupil pozemky od státu, požádal Prahu o změnu pozemků v přírodním parku Divoká Šárka z nezastavitelných na zastavitelné. Ohrozil tak charakteristiku tohoto území tím, že by na nezastavitelných pozemcích, na kterých se dnes nachází zeleň, postavil bytový a kancelářský komplex.

Na dnešním jednání Zastupitelstva hlavního města Prahy se projednával bod týkající se právě této změny územního plánu na těchto pozemcích. Tisk k neschválení změny předkládal náměstek primátora Petr Hlaváček. Mimo samotné změny taktéž Zastupitelstvo projednalo petici, která proti této výstavbě bojuje, a vyšlo tak petentům vstříc.

Společnost Molepo se dokonce neštítila použít vydírací taktiku. Hrozila, že hojně využívané koupaliště Džbán uzavře pro veřejnost do doby, než jí Praha na pozemcích okolo Džbánu stavět povolí. Svůj krok odůvodnila především havarijním stavem celého areálu. Opravu chtěla společnost uhradit z peněz získaných z prodeje nemovitostí.

“Jsem velmi rád, že Zastupitelstvo hlavního města Prahy odmítlo povolit změnu územního plánu v Šáreckém údolí a v těsném okolí koupaliště Džbán. Tím pro nás zůstane zachován prostor pro odpočinek spousty Pražanů zachován. Džbán jako koupaliště nevyužívají pouze obyvatelé Prahy 6, ale lidé z celé Prahy a je nemyslitelné, aby toto přírodní koupaliště bylo obehnáno bytovkami. Do budoucna je potřeba v Praze zachovat co nejvíce zelených ploch pro aktivní odpočinek obyvatel i jako zelené plíce města,” komentuje situaci Tomáš Murňák, místopředseda Výboru pro územní rozvoj, územní plán a památkovou péči ZHMP.

Hlavní město se nebrání případnému možnému odkupu pozemků do svého vlastnictví. Dle předběžných zpráv nabídne developerovi stejnou sumu, za jakou firma Molepo pozemky v roce 2011 zakoupila. Zároveň chtějí zastupitelé hlavního města celou situaci ohledně prodeje pozemků v Šáreckém údolí prošetřit z důvodu podezření na pochybení ze strany bývalého vedení města. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama